Zahrajte si na badatele. V poličském muzeu si vyzkoušíte různé profese

25. únor 2022

Kulaté výročí je důvodem k oslavě. Muzeum v Poličce společně s návštěvníky vzpomíná na starší výstavy. Zároveň jim umožňuje, aby se na chvíli sami stali muzejníky.

„Lidé si můžou vzít předměty z příručního depozitáře a zkouší je nainstalovat do takové venkovské světnice anebo do vitríny. Dá se taky zahrát na galeristu, který věší obrazy na stěnu. Umožňujeme i zábavnou hru na badatele,“ říká kurátorka a etnografka Stanislava Cafourková.

Muzeum včera a dnes

Aktuální výstava připomíná původní stálé expozice. „Většina předmětů se zachovala a vzali jsme je tedy zpátky do výstavního prostoru. Bonusem k této výstavě je prohlídka našich současných stálých expozic v prvním patře. Návštěvníci můžou porovnat, jak vypadalo muzeum včera a jak vypadá dnes. Taky se dá porovnat muzejní práce dřív a teď.“ Interaktivní výstava potrvá do 3. dubna 2022.

Momentálně je podle Cafourkové o poličském muzeu slyšet taky díky projektu Muzeum do škol a školek. „Souvisí to s covidovým obdobím. Naše dvě průvodkyně vyjíždějí autem přímo do škol a školek. Zaměřují se na pravěk, středověk, sklo, módu a odívání. Vozí s sebou předměty muzejní povahy. Jde často o repliky, takže je dětem můžou dát do ruky. Má to velký úspěch. Ke školám přistupujeme individuálně. Ony zase neporušují žádná opatření.“

Jak šel čas

Muzeum v Poličce vzniklo na podzim roku 1881. „Sešlo se několik milovníků a milovnic historie, kteří se rozhodli, že je potřeba zachovat památky Poličky a Poličska. Hned od začátku věděli, že je musí zpřístupňovat, ukazovat a seznamovat s nimi veřejnost. Založili Musejní spolek Palacký, který jako dobrovolnický existoval 70 let.“

Tenkrát ještě muzeum nemělo svoji vlastní budovu. Různě se stěhovalo a zároveň dál nabíralo sbírky. „Až v roce 1930 osvícení úředníci města rozhodli o přestěhování do budovy chlapecké školy. V tu dobu tam taky nastoupil pan František Bukáček. Svou osobností působil i na ostatní, protože výbory muzea byly poměrně agilní a muzeum se začalo velmi dobře rozvíjet. Z roku 1935 máme první fotky stálých expozic.“

Muzeum se krátce zavřelo během druhé světové války. V roce 1958 se stalo okresním muzeem. Tehdy získalo první stálé zaměstnance. Do čela se dostávali většinou kunsthistorici. Sbírky se hodně zaměřovaly na horácké sklo. Jeho stálá expozice se otevírala v roce 1967.

A v roce 1973 se otevírala moderní stálá expozice Památníku Bohuslava Martinů. „O rok později jsme zaznamenali úplně nejvyšší návštěvnost muzea, a to 40 000 lidí. Taky se v našich materiálech můžete setkat s názvem Centrum Bohuslava Martinů, kterým chceme vzdát hold našemu nejslavnějšímu rodákovi,“ připomíná Cafourková.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související