Tisíce tun bahna a osm měsíců práce. Rybník v Bohumilči ožívá

15. duben 2019 09:15

Z vypuštěného bohumilečského rybníka na Pardubicku už brzy odjedou poslední bagry a další těžká technika. Od září loňského roku nádrž opravují dělníci, práce na jejím odbahňování a obnově hrází už ale spějí ke konci a zhruba do Velikonoc ji chtějí rybáři začít napouštět.

Tisíce tun nánosů bahna bagry odtěžily a úrodná hlína ze dna nádrže přišla vhod místním zemědělcům, nechali si ji po domluvě s rybáři navést na pole v okolí. Pomocí těžké techniky dělníci odtěžili nějakých sto tisíc kubíků bahna.

Změna je patrná, 600 metrů dlouhá hráz je zpevněná uvnitř i vně, na jejím povrchu jsou navezené nové lomové kameny. Opravené jsou kompletně i dvě betonové výpustě a bezpečnostní přelivy. Stavbaři teď dolaďují poslední terénní úpravy.

Vlastníkem nádrže je Rybniční hospodářství Lázně Bohdaneč a podle šéfa společnosti Adolfa Vondrky bylo cílem, aby rybník dokázal zdržet víc vody v krajině, ať už v době sucha, nebo naopak v případě povodní. Zpevněná hráz by měla vydržet nápor padesátileté i stoleté vody.

I když se to na první pohled nezdá, rybník je napájený místními potoky, a ty odvodňují podle Vondrky poměrně rozsáhlé území.  Náklady na obnovu spočítali správci na 40 milionů korun, z velké části pomůže státní dotace.   

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související