Toulovcova rozhledna u Proseče je zavřená, ještě letos ji nahradí přesná kopie

10. leden 2015

Toulovcova rozhledna je už dvě sezóny nepřístupná. Nosné trámy zachutnaly červotočům, datlům a o zbytek se postaraly dřevokazné houby. Dělníci budou muset věž rozebrat a postavit znovu.

Nejstarší ze tří rozhleden v Toulovcových maštalích fungovala od roku 2002. Pohlednice a turistické známky ale výměna nečeká. Nová rozhledna bude totiž navlas stejná jako ta současná.

„Rozhledna je ve velmi špatném technickém stavu. V červnu roku 2013 jsme byli nuceni na základě revizní zprávy ji uzavřít veřejnosti,“ upřesnila ředitelka svazku obcí Toulovcovy Maštale Lucie Oherová.

Na jednom z pilířů, na kterém vyhlídková plošina drží, je vidět, že kusy dřeva chybí. „Celá stojna je napadena dřevokazným hmyzem, je napadena hnilobou a dokonce v té první části pod plošinou jsou vidět díry od datla, které jsou vyklované v té stejně. Špatné jsou ale i další tři pilíře. Je nutné je vyměnit,“ říká Oherová.

Dřevo tvoří většinu konstrukce rozhledny

Rozhledna je na kopci a klimatické podmínky zde nejsou asi úplně mírné, více dodává Oherová. „Rozhledna je vystavena extrémním vlivům působení počasí – deště, sněhu, mrazu a vodě. To dřevo nemá věčnou trvanlivost. Je to smrkové dřevo, takže ta životnost je tam deset let.“

Vymění se všechny čtyři dřevěné stojny a zároveň vodorovné trámové konstrukce. Z rozhledny zůstanou základy, schodiště, ocelové zábradlí na vyhlídkových plošinách a střecha.

„Vypadá to, že se ještě nic realizuje, ale v současné době už jsou čtyři stojny nakáceny a jsou na hloubkové impregnaci. Jakmile počasí dovolí, tak dojde k samotné výměně. Pak by měla mít rozhledna životnost dvacet a více let,“ říká Lucie Oherová.

Během prvního roku v roce 2002 byla návštěvnost 11 tisíc návštěvníků. Každoročně to pak bylo zhruba 7 tisíc návštěvníků během sezóny. Nová rozhledna bude hotová do konce května.

autor: kop
Spustit audio