Tradice trochu netradičně. Velikonoční nádivkové muffiny s mandlemi

V sobotu 20. dubna budeme mít za sebou Velký pátek, který býval obvykle postní. V některých krajích se půst dodržoval velmi přísně a mohl se narušit pouze jídlem z ryb. 

Bílá sobota už byla z pohledu hodování mnohem veselejší. Pekly se mazance, bochánky a věnce, které ale v minulosti nesladili cukrem. Většinou se používala sladká smetana, v některých krajích se mazanec plnil tvarohem nebo se namáčel do vína.

Další tradičním velikonočním jídlem byly pečené Jidáše a jako hlavní chod se v sobotu podávala nádivka, které se říkalo také třeba sekanina, sekanice nebo snítek.

Tradice trochu netradičně. Velikonoční nádivkové muffiny s mandlemi (ilustrační foto)

My si tedy nádivku uděláme. Ovšem takovou jednodušší modernější variantu - „nádivkové muffiny“.

Suroviny:
bílý toastový chléb, hrst hladkolisté petržele, loupané mandle 200 g, anglická slanina 400 g, jarní cibulka 8 ks, máslo 70 g, česnek nadrobno nasekaný 1 lžíce, vejce 2 ks, sůl a čerstvě namletý pepř (můžete přidat i nasekané lístky medvědího česneku nebo špenátu)

Postup:
Chléb natrhejte na menší kousky a ty pak rozmixujte na hrubší drobky. Vsypte je do mísy, v mixéru teď nasekejte petržel a mandle (několik hezkých si můžete nechat stranou na ozdobu).
Část másla rozehřejte a osmažte na něm nakrájenou slaninu, přidejte česnek a jarní cibulky a společně smažte ještě asi 5 minut. Přidejte zbytek másla a nechte ho rozehřát. Pak směs vlijte do mísy ke strouhance a přidejte lehce rozšlehaná vejce a nasekanou petržel s mandlemi.
Důkladně promíchejte, směs dochuťte a rozestřete do pekáčku vymazaného trochou másla nebo ji můžete rozdělit do důlků formy na muffiny, které vyložíte pečicím papírem. Povrch můžete ozdobit celými mandlemi. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, trvá to asi 25 až 30 minut.

Velikonoční svátky jsou nejen svátky křesťanskými, ale i oslavou jara a jarní rovnodennosti, proto se vaří i z právě rašících čerstvých bylin.

Dobrá velikonoční nádivka, to je hotový poklad. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova upečená. Máslová, s vůní uzeného masa a samozřejmě se spoustou zelených listů, které nám pomáhají přivolat jaro!

autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.