Tři bezdomovci na jednu postel. Svitavy potřebují novou ubytovnu

23. únor 2016

Svitavy se chtějí lépe postarat o lidi bez přístřeší. U vlakového nádraží pro ně postaví ubytovnu a nízkoprahové centrum. Radnice zatím vše připravuje, ale někteří místní jsou už proti a nechtějí, aby město sociální bydlení stavělo.

Situace s lidmi bez přístřeší se ve městě rychle zhoršuje. Azylový dům zdaleka nestačí, protože bezdomovců v posledním období stále přibývá.

„Kapacita v současném azylovém domě už nedostačuje počtu bezdomovců ve městě, který v současnosti máme, ten dosahuje zhruba 50-60 lidí. Část je na hranici bezdomovectví. Proto potřebujeme o něco málo zvýšit kapacitu azylového domu. Především potřebujeme ubytovat ženy, pro které v současnosti vůbec místo nemáme. Máme pouze ubytování pro matky s dětmi, ale pro samostatné ženy, kterých je na ulici téměř dvacet, nemáme žádnou možnost ubytování,“ vysvětlil koordinátor prevence kriminality Erich Stündl.

Město pro ně rozhodně nebude stavět sociální byty ani klasickou ubytovnu, zdůraznil starosta za Sdružení pro město David Šimek: „Chceme zbudovat nové zařízení, do kterého by se přestěhoval současný azylový dům, který je poblíž náměstí, a poté i služba denního centra, kterou provozujeme v jiné lokalitě. Zbudováním tohoto zařízení budeme mít 21 míst pro bezdomovce, v současné době jich máme 16. Těchto 5 míst, která budou nově vznikat, jsou místa pro ženy.“

Ubytování a nízkoprahové centrum za 13 milionů

Koordinátor Stündl dodal, že u vlakového nádraží bude i nízkoprahové centrum: „Kde počítáme s integrací nebo podporou osob, které nebudou nikde chtít být ubytování. Je to jejich způsob života, ale potřebujeme, aby dodržovali alespoň základní hygienické návyky, aby se měli kde vykoupat, aby si měli kde zajít na záchod a podobně.“

Zařízení pro bezdomovce bude stát 13 milionů. Starosta Šimek počítá s dotací. Ujistil, že bezpečnost kolem budoucí lokality pro bezdomovce radnice zajistí.

Alespoň částečně místní obyvatele uklidnilo, že nepůjde o klasické sociální byty, ale pouze o objekt z tzv. "unimo buněk".

„V rámci výstavby se počítá i s oplocením celého komplexu, přijetím sociálních pracovníků, kteří budou odborně s touto cílovou skupinou pracovat, a dále zde bude instalováno i několik kamer napojených na pult centrální ochrany,“ doplňuje Šimek.

Nízkoprahové centrum a bydlení pro bezdomovce chce město začít stavět v příštím roce.

autor: PAV
Spustit audio