Tři měsíce objížděk. Mezi Sezemicemi a Holicemi začala rekonstrukce I/36

3. duben 2017

Ode dneška musí být řidiči jedoucí z Pardubic směrem do Holic trpěliví. V úseku Časy - Horní Ředice neprojedou a místo obvyklé trasy je čekají objížďky. Frekventovaný hlavní tah totiž začínají v obou směrech opravovat silničáři a skoro tři měsíce bude úplně zavřený.

Mezi Pardubicemi a Holicemi povede obousměrná objížďka, která v Sezemicích odkloní auta na Choteč, a dále na Dolní a Horní Ředice a do Holic, na cestě jsou táhlé obce a jezdí se tam padesátkou.

Kamiony a nákladní auta mají podle informací krajského úřadu využívat dvě trasy. Z Pardubic do Holic to bude přes Dašice, Dolní Roveň a Vysokou u Holic. V opačném směru z Holic do Pardubic povede objízdná trasa pro nákladní dopravu přes Chvojenec, Býšť, Rokytno a Sezemice.

Obce se bojí husté dopravy

V Dašicích se obávají, že doprava výrazně zhoustne. Už před časem požadoval starosta Petr Zikmund (STAN), aby úřady vedly objížďku jinudy. Argumentoval tím, že přes město vede poměrně vytížená silnice a lidé si na to stěžují, námitku ale úřady zamítly s tím, že objížďku jinudy nelze vést.

Z velkého množství projíždějících aut má obavy i nezávislý starosta Horních Ředic Jiří Kosel. Myslí si, že někteří řidiči kamionů nebudou respektovat objížďku pro nákladní dopravu a cestu si budou zkracovat právě přes obec, což se podle něj už teď stává docela často.

Úplná uzavírka silnice I/36 v úseku Časy - Horní Ředice má trvat do 15. června a mírně ovlivní i autobusovou dopravu. Jedna linka dopravce ČSAD Ústí nad Orlicí pojede objížďkou přes Ředice a Choteč. Ostatní autobusové linky budou jezdit z obce Časy přímo do obce Choteč. Po dobu uzavírky budou stavět na všech.

autor: wol
Spustit audio