Tři roky opuštěné koupaliště v Brandýse nad Orlicí je díky dobrovolníkům znovu přístupné

10. červenec 2024 12:10

Tři měsíce práce, víc než 60 dobrovolníků a na opuštěném koupališti v Brandýse nad Orlicí se můžou lidé znovu koupat. Zchátralá městská plovárna ze 70. let teď bude přístupná jako přírodní koupaliště s koupáním na vlastní nebezpečí.

Hlavní cíl obnovy byl prostřední bazén, potvrzuje Lukáš Nový: „Byla to primární věc, kterou jsme tady chtěli zprovoznit. Úplný základ byl, že se se muselo udělat znovu celé dno, vynosit kachle, vynosit písek, který byl pod tím, pak se betonovalo, pokládaly se kari sítě, přijely sem asi 4 mixy.“

Dobrovolníci i natřeli zábradlí a pak povrch, který nově vybetonovali. Napuštěný je i velký bazén, což nebylo úplně jisté. „Nebylo to úplně v plánu, ale postupem času, když i město vidělo, jakým způsobem to tady pokračuje, že to vypadá dobře, tak i pan starosta byl trochu pro, že by bylo fajn, kdyby byl napuštěný velký bazén, protože by to vypadalo a působilo lépe,“ říká jeden z hlavních organizátorů obnovy koupaliště Lukáš Nový.

Za oživením koupaliště v Brandýse nad Orlicí stojí víc než 60 dobrovolníků

Velký bazén ale funguje spíš provizorně. „Tam velké rekonstrukce neproběhly, ale rozhodli jsme se alespoň zaplnit dno izolační pěnou, která vydrží maximálně sezónu, pak celý bazén vyvápnit, což udělá na oko svoje, nedělají se tam řasy, takže voda vydrží déle,“ vysvětluje Nový. Vodu napouštějí ze studny, která je vedle bazénu. Oba bazény a brouzdaliště mají dohromady zhruba 1800 kubíků.

Vstupné se neplatí

„Je to vedené jako přírodní koupaliště se vstupem na vlastní nebezpečí. V plánu je dát do pořádku sociálky, dát tam záchody. Když bude čas a chuť, tak bychom chtěli dát do kupy volejbalové hřiště, kde nám chybí položit folie, aby neprorůstal plevel, a sehnat nějaký lepší písek, než tam je,“ říká Nový.

Po celé tři měsíce se na pracích podílela spousta dobrovolníků mezi nimi i pan Jaroslav. „Snažil jsem se sem chodit pravidelně, co mi to práce a domov dovolily, dělal jsem tady s kamarády od betonování po zahazování odtoků. Vymýšlel se nový odtokový systém přepadovou trubkou, natíralo se to.“

Pan Jaroslav neskrývá radost z opraveného koupaliště: „Je to nádherný pocit, protože když víme, jak to vypadalo předtím a co všechno za tím stálo, aby to bylo, jak to je v tuto chvíli, že jsme opravdu něco udělali nejen pro město a pro lidi, ale i pro sebe.“

Na úpravy dobrovolníci získali peníze z internetové sbírky, kde se podařilo vybrat okolo čtvrt milionu korun, asi 200 tisíc korun přispěla také obec.

Spustit audio

Související