Trolejbus je na světě 135 let

11. duben 2017

„Das Electromote“. Tak se říkalo vozidlu, které se v roce 1882 rozjelo na předměstí Berlína. Byl to první trolejbus na světě.

Před 135 lety v Charlottenburgu postavil Werner von Siemens několik set metrů dlouhou zkušební trať. Silniční vozidlo, poháněné elektřinou ze vzdušného vedení, tenkrát ovšem vypadalo jako bryčka. Na přelomu 19. a 20. století potom vznikla řada podobných „elektrohybů“. Zprvu to byly spíše atrakce, později ale našly uplatnění i při přepravě lidí i nákladů.

První trolejbusová linka v Česku

První trolejbusové trati u nás se objevily na jihu Čech. Ta první v letech 1907 až 1916 spojovala město Gmünd s nádražím, tedy lokalitou, která po roce 1918 připadla Československé republice, stala se součástí Českých Velenic. Druhou historickou trolejbusovou linku měly od roku 1909 do roku 1914 České Budějovice.

Zahájení provozu historické trolejbusové linky v říjnu 1909 v Českých Budějovicích

Ve dvacátých a třicátých letech minulého století se začínají objevovat první „moderní“ trolejbusy na pneumatikách. Zprvu v Německu, Itálii, ve Velké Británii. V Praze vyjely trolejbusy do ulic poprvé v roce 1936. V průběhu druhé světové války provoz zahájila další dvě města, v roce 1941 Plzeň a v roce 1944 Zlín.

1952: Pardubice

Po druhé světové válce zavedl trolejbusovou dopravu Most a Litvínov, už podruhé se trolejbusy rozjely v Českých Budějovicích, následovala Jihlava, Hradec Králové nebo Brno. V Pardubicích se první trolejbus na lince č. 3 objevil v lednu roku 1952. V témže roce vzniká trolejbusová doprava i v dalších čtyřech městech, a to v Mariánských Lázních, Teplicích, Ostravě a Opavě.

Nový trolejbus Škoda 1Tr vyrobený pro první trolejbusovou trať v Praze v roce 1936

První pardubická trolejbusová trať vedla od starého nádraží do Lázní Bohdaneč. Původně měla končit u brány do továrny UMA. Na točně byly naplánované pouze dvě výhybky pro případ, že by se v budoucnu pokračovalo dál. Ale už na jaře 1951 si radní města Lázně Bohdaneč a zástupci semtínských a rybitevských chemických závodů vymohli prodloužení linky.

autor: BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.