Tůně, bobule pro ptáky, ochrana před povodní. Ve Vendolí zalesnili 50 hektarů nevyužitých pozemků

25. prosinec 2019 12:20

Obec Vendolí na Svitavsku nechala zalesnit 50 hektarů pozemků. Lesníci vysadili pestrou směsici dřevin včetně keřů a ovocných stromů. Vzniklo i osm tůní, které hlavně v létě slouží jako pítka pro zvěř.

Za projekt Stabilizace krajiny a podpora její biodiverzity získala  nedávno ocenění v soutěži Komunální projekt roku 2019. Redaktorka Věra Pavlasová se byla na jednom z kopců, kde nové lesní porosty vznikly, podívat.

Starosta Jiří Pandula (nezávislý) nám během natáčení ukazuje duby a lípy vysazené v roce 2013. Obec s výsadbou stromů začala v roce 2008 a pokračovala po částech každý následující rok.

Jako součást projektu vzniklo i několik alejí a osm tůní

Důvodů ke skupování a zalesňování okolních pozemků bylo víc. Obec v době, kdy pozemkový fond prodával pozemky ve velkém, a snížily se ceny, nakoupila 50 hektarů a postupně celou plochu zalesnila.

V obci také využili plané a náletové dřeviny k vysazení aleje, jako doprovodné vegetace. Aleje lemují lesní plochy a obec do nich vysadila různé bobuloviny.  Plody jeřábů, plané třešně a dalších stromů mohou sloužit jako krmivo pro ptáky.

Především v horní části obce má výsadba zároveň protipovodňovou funkci.

Spustit audio

Související