Lesy ČR bojují se suchem. Do potůčků a tůní napumpují miliardu

24. duben 2019 09:15

Lesy České republiky plánují dát přes jednu miliardu korun na boj se suchem. Tento týden začala akce Vracíme vodu lesu, při které chce na více než 300 místech lépe zadržet vodu v krajině.

Je to případ i Zádolského potoka na Svitavsku. Lesníci v 70. letech jeho tok narovnali. Ti současní ale opět obnovili  přirozené meandry.

Jan Horník z Agentury přírody a ochrany krajiny během našeho rozhovoru stojí ve zhruba dva metry hlubokém korytu Zádolského potoka, které bylo v minulosti narovnané a za lesní cestou je potok po revitalizaci, takže je to mělký, meandrující potůček se spoustou tůní a bažin.

Zádolský potok na Svitavsku dostává původní podobu, kterou měl před narovnáním v 70. letech

„Ty nivy se dokážou nacucat jako houba vodou, když ta voda je a pak tou vodou dotovat okolí. Druhá funkce je protipovodňová a je vidět, že voda si to místo našla a dělá přesně to, co jsme potřebovali,“ popisuje Horník.

Potok je o polovinu delší

Podle Tomáše Sajdla, vedoucího správy vodních toků v Povodí Labe u Lesů České republiky, byl Zádolský potok napřímen v rámci lesotechnických meliorací v 70., nebo 80. letech letech minulého století, tehdy měl potok 900 metrů. „Po téhle akci se podaří přidat 400 metrů, takže se tu udělala meandrující koryta a systém různých průtočných a neprůtočných tůní. V nivě se vytvořilo meandrující koryto v původním rozsahu.“

Za více než miliardu korun neplánují Lesy jen odstranit narovnání toků, ale chtějí i opravit také malé vodní nádrže nebo mokřady. Vytipovaných je zatím asi 300 lokalit napříč Českou republikou. Zhruba na sedmdesáti místech už se pracuje.

Zádolský potok na Svitavsku dostává původní podobu, kterou měl před narovnáním v 70. letech
autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související