Milion stromů pro republiku. Pardubice se připojí k výsadbě nových dřevin

3. červen 2019 12:22

Akci pořádá Nadace Partnerství v celé republice s cílem vysadit celkem deset milionů nových stromů. V Pardubicích budou mít možnost se do akce zapojit i samotní občané.

Neznamená to však, že by si každý mohl vysadit strom kdekoliv. Celou akci je potřeba koordinovat, například v Tyršových sadech a v parku Na Špici zatím nové stromy sázet nejde, protože byly opravené s evropskou dotací a po dobu udržitelnosti projektu tam není možné dělat žádné zásahy.

Přímo v centru města, ale i na sídlištích, pak zas může být problém s inženýrskými sítěmi, takže městští arboristé spolu se správci sítí vytipovali 47 míst, kde je ta výsadba možná, a navrhli i vhodné stromy.

Vyberte si vlastní strom

Všech 47 lokalit je vybráno ze všech městských obvodů, celou akci by měli koordinovat starostové a sázení by mohlo začít v září. Výsadbu můžou podpořit lidé tím, že na vybraném místě sami vhodný strom zasadí, nebo přispějí na jeho nákup, a pak se také můžou podílet na péči o zasazenou dřevinu.

Výměna starých za nové. Litomyšl vysadí letos přes 40 tisíc stromů

Stopy po kácení pomocí harvestoru

V Litomyšli nechají letos v lesích vysadit přes 40 tisíc nových stromů. Nahradí ty, které museli lesníci kvůli špatnému zdravotnímu stavu vykácet. Stromy byly poškozené houbami, extrémním suchem a hlavně kůrovcem.

Pro začátek je vytipovaných deset míst, a jak řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková z hnutí ANO, jsou to lokality, kde je výsadba nejjednoduší.

„Většinou jsou to liniové výsadby podél cyklostezek nebo podél komunikací. Ale aby to bylo jednodušší, tak pro letošní rok chceme začít skupinovými výsadbami, ať už by to bylo doplnění zeleně podél řek, nebo i třeba doplnění části lesních porostů, kde by to bylo asi ze všeho nejjednodušší.“

V září by měla být hotová přesná pravidla, aby mohla výsadba začít, a jak řekla Dvořáčková, bude pak už záležet i na lidech, jak dlouho bude celá akce trvat, může to být i dlouhodobá aktivita.

Spustit audio

Související