Tyršovu plovárnu zaplavilo bahno. Bazén ve Vysokém Mýtě teď bude čistit bagr

15. červenec 2021 13:46

Tyršova plovárna ve Vysokém Mýtě pracuje na znovuotevření bazénu, který minulý týden znečistila po přívalových deštích voda z potoka. Zaměstnanci chtějí ve čtvrtek vodu vypustit a odstranit naplavené bahno.

Čtěte také

„Kolem bazénu máme všechno hotové, ale nemáme to hotové v bazénu. Když to půjde dobře, tak ve čtvrtek večer začneme napouštět. Napouštění trvá osm dní, je potřeba 7000 metrů krychlových vody,“ řekl vedoucí provozu koupaliště Jiří Kovařík.

Ve čtvrtek vjede do bazénu bagr, který bude čeřit vodu, zhruba deset lidí bude košťaty zametat bahno do odtoku. „Toho bahna nikdy tolik nebylo, nikdy. Musíme to dobře vyprat. Přilítlo to z malého potoka, poprvé se vylil,“ řekl Kovařík.

Na Tyršově plovárně se po povodni pracuje na obnovení provozu

Voda minulý týden v noci ze čtvrtka na pátek vyplavila budovu s kancelářemi do výšky 1,2 metru, pod vodou byla čerpadla i traktor. „Skříně, stůl, všechno šlo do kontejneru,“ řekl Kovařík. Když bude přát počasí a podaří se bazén vyčistit a napustit, musí ještě hygienici odebrat a vyhodnotit vzorky vody. Plovárna by mohla znovu otevřít od soboty 24. července.

Ředitel společnosti Technické služby Vysoké Mýto Jindřich Svatoš odhaduje škody na 100 000 korun. „Kromě škod po záplavách jsme přišli o příjmy na vstupném. Budeme doufat, že vzorky vody budou v pořádku, že nám tam s tím blátem nevlétlo ještě něco dalšího. Co si pamatuji, tak naposledy byla přívalová voda před deseti lety, nebylo jí tolik, ale stejně jsme museli vypustit bazén, vybrat písek a znovu napouštět,“ řekl Svatoš.

Pohled na historickou budovu Tyršovy plovárny

Tyršova plovárna

Koupaliště je z roku 1933. Bazén má sestupné dno, aby se na jeho okraji mohli koupat i neplavci. Na mělčině je na betonovém dně písek. Vodu čerpá z místního vrtu s vysokým obsahem přírodních látek, například železa, proto bývá voda zabarvená do hněda.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související