Ubytovna konečně zmizela. Ždánice řeší, co s volnou plochou

2. listopad 2016

Ze Starých Ždánic na Pardubicku definitivně zmizelo zbořeniště bývalé ubytovny pro sociálně slabé. V obci stály ruiny kvůli tahanicím s demoliční firmou víc než rok.

Staré Ždánice na Pardubicku už nehyzdí polorozbořené zdi a sutiny z bývalé ubytovny pro sociálně slabé. Demolice objektu definitivně skončila, i když s velkým časovým zpožděním. Tamní obyvatele ale teď čeká další nesnadné rozhodování, jak naložit s uvolněným pozemkem.

U příjezdové cesty do Ždánic si lidé ještě v létě mohli připadat jako v kulisách nějakého válečného filmu. Pobourané zdi, sutiny z cihel a vytlučená okna už jsou ale minulostí. Na místě je uvolněný pozemek.

Dříve se v areálu sociálně vyloučené lokality tísnilo až 100 lidí. Majitel ubytovny ale zkrachoval a obyvatelé museli odejít. Obě budovy pak obec koupila ve veřejné dražbě a nechala je zbourat.

Čtěte také

„Je pravda, že v těch nemovitostech žilo odhadem 150 lidí, kteří ne úplně soužili s našimi občany. Nemovitosti se dostaly do dražby a byly v dezolátním stavu, takže i po konzultaci se stavebními odborníky jsme se rozhodli, že jediná možnost co s těmi budovy udělat je zbourání,“ vysvětlil nezávislý místostarosta Martin Korunka.

Demoliční práce nabraly ale až skoro roční zpoždění a zbořeniště nedělalo, podle místních, obci dobrou vizitku.

Ruiny bývalé ubytovny pro nepřizpůsobivé

„Celkem proběhla tři výběrová řízení, přičemž firma vybraná v prvním výběrovém řízení demolici nedokončila. Bylo těžké pak odstoupit od smlouvy, protože firma s námi přestala komunikovat. Potom proběhlo další výběrové řízení, ale firmy, které byly vybrány a přihlásily se, kromě jedné všechny odstoupily, čili obec se rozhodla udělat ještě jedno výběrové řízení, tam se konečně podařilo vybrat za dobrou cenu firmu,“ doplnil Korunka.

Co s volným prostranstvím?

Teď ale visí ve vzduchu jiná otázka, a to co dál s uvolněnou parcelou. Jedni by si tu přáli rodinné domy, jiní zase otevřené prostranství s dětským hřištěm. „Dětské hřiště určitě ne u hlavní silnice, spíš ty bytovky,“ myslí si důchodkyně Olga Černohorská.

Návrhy na to, jak by se měla poměrně rozsáhlá parcela využít, mohou lidé podávat na obecním úřadě. O tom, jaké variantě dají přednost, rozhodnou zastupitelé příští rok.

Čtěte také

autor: wol
Spustit audio