Udělejte si kuřecí prsa na medu! S trochou nadsázky se dá říct, že kuře je takový novodobý králík

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

Ingredience
  • 500g kuřecích prsou
  • 2 menší jablka nejlépe Jonagold
  • 1/2 hrnku sladkého jablečného moštu
  • 1,5 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • sůl
  • mletý pepř
  • čerstvá petržel na ozdobu

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuřecí prsa na medu s rýží.

Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené, jako je to v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní medu.

Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.

Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.

Tak dobrou chuť!

Postup:
V míse smíchejte jablečný mošt, kukuřičný škrob, hořčici, med, sůl a pepř a uložte v chladu. Osolte kuře a poprašte v mouce. Ve velké pánvi zahřejte olej a v něm smažte kuřecí prsa dozlatova. K masu přidejte jablka a duste asi pět minut. Pak do pánve přilijte kuřecí vývar a směs jablečného moštu, kterou jste měli uloženou v chladu. Snižte teplotu, zakryjte hrnec a duste cca 15 minut.
Pak vyjměte kuřecí maso a jablka. Zvyšte teplotu a omáčku duste do zhoustnutí. Maso polijte omáčkou, posypte petrželkou a podávejte s rýží.

Navíc pár tipů od nás:

- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Děsivá freska válečné krajiny, u které se nepřestávám smát.

Petr Gojda, slovesný dramaturg, Centrum výroby Českého rozhlasu

Osudy dobrého vojáka Švejka

Osudy dobrého vojáka Švejka KOMPLET

Koupit

Pro jedny šťastný blb a ignorant, pro druhé vychytralý šašek. Pro nadporučíka Lukáše boží dobytek. Pro jedny ikona totálního odcizení a nihilismu, pro jiné bojovník proti válce, pro další anti světec a antihrdina. Čte Oldřich Kaiser