Univerzita Pardubice spolupracuje s USA na uvedení léků do praxe

17. květen 2018 10:30

Univerzita Pardubice se zapojí do amerického programu, který jí pomůže uplatnit vlastní výzkum v praxi. Disponuje například metodou pro včasnou diagnostiku rakoviny slinivky. Jako první z České republiky zahájí spolupráci se Standfordovou univerzitou v Kalifornii.

Pardubičtí vědci vyvinuli lipidové biomarkery, tedy indikátory, které umožní včasně diagnostikovat rakovinu slinivky. Mají technologie, které sníží toxicitu paracetamolu, léku, který ulevuje od bolesti a horečky. Chtějí využít v praxi magneticky aktivní nanomateriály nebo přesný audiometr.

Pardubický tým vyjednal podmínky připojení k programu SPARK Translational Research Program, který podporuje vývoj nových látek a materiálů pro terapii a testování léčiv, diagnostických a terapeutických metod, zdravotnických prostředků a informačních systémů ve zdravotnictví.

Převedení vědeckých výsledků do praxe

„Jedná se o propracovaný systém podpory výsledků výzkumu z akademické sféry, který má pomoci překlenout bariéry přenosu těchto výsledků do praxe,“ uvedl Michal Svoboda, ředitel Centra transferu technologií a znalostí Univerzity Pardubice.

Výsledkem je společné memorandum o spolupráci. Díky tomu je univerzita partnerem renomovaných institucí, jako jsou Weizmannův institut věd v Izraeli, Tokijská univerzita nebo Nanyang Technological University v Singapuru, které program vytvořený na Stanfordově univerzitě již zavedly.

Vědci a doktorandi se mohou v USA vzdělávat. Po vzoru Stanfordovy univerzity postupně škola vybuduje síť poradců z praxe a zároveň bude hledat firmy, které se stanou komerčními partnery z oboru. „Účast v programu SPARK může pomoci vědeckým týmům z naší univerzity s převedením výsledků z akademické sféry do reálné průmyslové praxe,“ uvedl Michal Holčapek z katedry analytické chemie.

zdroj: ČTK
Spustit audio