Upéct vánočku a rukama od těsta pohladit každý strom. Připomínáme staré vánoční tradice

13. prosinec 2022

Staré tradice ožily v Radioporadně díky zahradníkovi Františkovi Hlubockému, který se kromě zeminy rád probírá ve starých knihách. Hledá v nich dávno zapomenuté tradice, které dodržovali naši předkové. Co tam objevil v době adventní?

Na Vysočině bylo zvykem péct malé vánočky, které se dávaly stolovníkům na štědrovečerní stůl. V některém bochánku byl dokonce zapečený peníz. Kdo ho našel, měl být v příštím roce bohatý. Pekly se i malé mazance, symbolizující slunce. A slunce se pomalu vrací, takže přijdou lepší časy. František Hlubocký našel ve starých spisech i humorné úryvky.

Kynout a přitom mlčet!

„Když se pekly ty vánoční vánočky, musela mít hospodyně po celou dobu na hlavě bílý šátek a hlavně po celou dobu přípravy a pečení vánoček nesměla promluvit. A hospodář na to dohlížel, aby mlčela,“ směje se zahradník a přidává na to navazující - už zahradnickou - tradici.

„Když bylo upečeno, vyběhla hospodyně na zahradu a ještě pomoučenýma rukama od těsta pohladila každý strom, aby dobře kvetl a měl hojnost ovoce.“

A dostalo se i na tradiční zahradnické rady. Jak se postarat v zimě o tropickou strelícii a subtropický oleandr? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související