Hloh peřenoklaný. Horká novinka z Číny, která nakopne vaši imunitu

25. říjen 2022

Je čas sázení. Pokud přemýšlíte, co ještě na zahradě nemáte, máme pro vás super novinku – hloh peřenoklaný. Vysadit si do zahrady tento dekorativní stromek velmi doporučuje i pardubický zahradník František Hlubocký.

„Hloh peřenoklaný je bratrem našeho českého hlohu. Pochází z jihovýchodní Asie, tam se hojně pěstuje a používá se v léčitelství. Plody vypadají jako malá granátová jablka a jsou nabušené vitamíny,“ popisuje zahradník.

Úroda až za pět let

Hloh peřenoklaný je u nás podle zahradník Hlubockého velkou novinkou a těžko se shání. Při jeho pěstování musíte mít trpělivost. Prvních plodů se dočkáte po třech až pěti letech.

„Pět let jsem kolem stromku pobíhal, vloni jsme sklidili první tři plody a letos deset. Doporučuji vysadit i proto, že je velmi dekorativní. Na jaře je obalený bílými květy a na podzim se na něm houpají červené plody podobné jablíčkům. Strom je velký asi jako broskvoň a naprosto nenáročný. Prodává se roubovaný na planý hloh. Občas ho můžete zalít, na podzim přihnojit kompostem, ale nepřehánějte to,“ radí zahradník.

Jak uvařit čaj z hlohu

Plody hlohu peřenoklaného jsou potravinou nového typu a je to u nás skutečně vzácnost. Obsahují stejné množství vitamínu C jako šípek, karoten, vápník, hořčík, sodík a další zdraví prospěšné látky. Má protinádorové účinky, používá se k léčbě chorob srdce, srovnává krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi.

„My jsme měli o víkendu hlohobraní. Plody jsme nakrájeli, zalili horkou vodou, nechali pořádně vyluhovat, osladili medem a přidali vzácné koření - rumíček  lékařský,“ směje se František Hlubocký.

Mini kiwi se letos daří

Dalším velmi vděčným keřem, který se hodí k plotu nebo ke zdi, je mini kiwi, latinsky aktinidie.

Je to popínavka, má rádo teplo. „Aby mini kiwi rodilo, musí se neustále zkracovat, aby hodně větvilo. Rodí na postranních větvičkách. A jak dlouho trvá, než narostou první plody? Druhý rok už ochutnáte!

A pozor, musíte mít aspoň dvě rostliny. Minikiwi potřebuje jak samčí, tak samičí rostliny, což se na semenáčích nedá poznat. Dnes se ale dají koupit vytříděné rostliny, samci i samice, takže musíte mít dvě, aby došlo k opylování. Můžete mít klidně devět samic a jednoho samce, bude to fungovat,“ slibuje František Hlubocký.

Proč počkat se sázením meruňky a broskvoně na jaro? A co s nimi udělat teď na podzim? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související