Uprchlíci nemusí opustit kemp v Břehách ani v sezóně. Řešení přijelo na kolečkách

6. květen 2022 10:53

Začínající turistická sezóna může být problém pro některé ukrajinské uprchlíky. Nouzové ubytování v penzionech, hotelech a dalších zařízeních budou muset kvůli sezónním rezervacím pokojů opustit, a to znamená zase balit a odejít do jiného přiděleného bydlení. Patnácti válečným uprchlíkům z autokempu v Břehách na Pardubicku ale taková věc nehrozí. Provozovatelé totiž našli možnost, která doslova přijela na kolečkách.

Reportáž natáčíme v nově pořízeném mobilheimu: „Tady je kuchyňka, tady je dětský pokoj, tady máte tři lůžka pro děti. Každý ten pokoj má své sociální zařízení. Umyvadlo, sprcha, záchod. Na druhé straně je ložnice a ta má také své sociální zařízení,“ popisuje Vedoucí autokempu Lucie Jelínková nové ubytování.

Vedoucí kempu sehnala nedávno s podporou obce tři zánovní mobilheimy, každý za zhruba 500 tisíc korun. Rekreační domky s miniaturní verandou a ledničkou a klimatizací teď připojují k inženýrským sítím. Brzy se do nich nastěhují místní běženci.

Matce dvou dětí paní Julii z jižní Ukrajiny se mobilní domky libí a podle svých vlastních slov je vděčná, za to, že je tu nechají bydlet dál. „Jsou to všechno fajn lidi, skamarádili se nejen se mnou, ale třeba i s lidmi z vesnice, když jsou maminky, které mají podobně staré děti,“ dodává provozovatelka kempu.

Ukrajinští uprchlíci do něj přišli poprvé 9. března. Vlastník zařízení, obec Břehy, pro ně tehdy vyčlenila vytápěné pokoje ve zděné rekreační budově, ta je ale na letošní sezónu už rezervovaná pro běžné hosty. „Tam jsou objednávky turistů už od podzimu, a tudíž je nemůžeme odmítnout. Ale samozřejmě chceme to ubytování ponechat i pro ty naše uprchlíky, o které se tady staráme,“ vysvětluje starosta Pavel Jirava (zvolený za sdružení Pro rozvoj obce Břehy).

V autokempu Buňkov pořídili pro uprchlíky z Ukrajiny mobilní domky. Následně je využijí pro běžné návštěvníky

Ani se začátkem turistické sezóny tak uprchlíci areál autokempu opouštět nemusí. Podle Jiravy je nákup mobilheimů  zároveň i investicí do rozvoje autokempu. Až se váleční běženci budou moci vrátit domů, uvolněné domky využijí k ubytování turistů.           

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související