Úterní Noční linka: Zmizí staré profese a řemesla?

9. únor 2021

Z pracovního trhu postupně mizí tradiční profese. Nahrazují je totiž roboti. Jaké profese v Česku už nenajdete? Znáte a ovládáte ještě některé? A jak se podle vás daří v dnešní době lidovým řemeslníkům, kteří se snaží některá tradiční řemesla udržovat?

Pracovní trh se v Česku výrazně mění. Od začátku devadesátých let v zemi ubylo hlavně zaměstnanců v zemědělství, lesnictví a taky rybářství. Jde přibližně o 210 tisíc lidí, kteří z oboru odešli. Některé profese navíc zmizely úplně, jiné zase nahrazují stroje. Právě nové technologie zásadně ovlivňují povahu lidské práce. Pokud bychom se podívali víc do historie, tak zjistíme, že některé pozice úplně zmizely - třeba ledař, spojovatel nebo lampař, zmizeli třeba dojiči krav. Nahrazují je totiž roboti.

Vůbec nejvíc zaměstnanců ubylo právě v zemědělství. Zatímco ještě v roce 1993 pracovalo v oboru skoro 360 tisíc lidí, tak v roce 2019 to nebylo ani 150 tisíc. Zkrátka, tradiční profese nám mizí. Výrazný pokles pracovníků je ale vidět třeba i ve stavebnictví nebo v těžebním průmyslu. Co myslíte, přežijí staré profese a také tradiční lidová řemesla pro příští generace? A ovládáte vy ještě některá stará řemesla?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.