V Břehách vyzvedli z Opatovického kanálu třísetkilový úlovek

1. srpen 2015

V obci Břehy u Přelouče se místní pustili do záchrany starobylého mlýnského kamene. Jeho obří část vážící asi tři metráky dlouhá léta spočívala pod hladinou Opatovického kanálu a zajímala tak leda kapry nebo malé kluky na rybách.

„Už od dětství jsme si sem chodívali hrát do areálu mlýnů a v tomto toku Opatovického kanálu jsme trávili dětství chytáním ryb. Už od mládí jsme tedy reflektovali, že ten kámen tady je. Víme ještě o jednom. Ví o tom i provozovatel naší elektrárny pan Jirka Kopecký, který mě na to několikrát upozorňoval, že by bylo dobré ho zachránit, aby se nepoškodil. Dali jsme se dohromady parta několika desítek lidí a za účasti našeho kronikáře Ládi Kulhánka jsme ten kámen osvobodili z jeho dlouholetého zakletí,“ říká starosta Petr Morávek.

Čtěte také

Pomohl malý bagr

Jak se povedlo ze 4 metry širokého koryta kámen vytáhnout a přemístit na druhý břeh a po svahu vytáhnout nahoru?

Kvůli upevňování pomocných řetězů k mlýnskému kameni musely tři osoby do vody

„Máme tady spoustu šikovných lidí ve vesnici. Jedním z nich je pan Martin Toman, který pomohl udělat tu nejtěžší práci pomocí UNC a řetězů a lan. Všechno pomohlo k tomu, že ten kámen je dneska omytý a uklizený v přízemí našeho 500 let starého mlýnu, který zakládal Vilém z Pernštejna,“ dodává Morávek.

Ještě na přelomu 19. a 20. století fungovalo v okolí devět mlýnů – v Opatovicích, v Bohdanči, Ždánicích, Černé, Živanicích, Semíně a samozřejmě taky tady v Břehách na Výrově. Vznikly krátce po založení Opatovického kanálu Pernštejny na počátku 16. století.

Kámen se vrátil do mlýna

Na Přeloučsku a Pardubicku se mlynářům díky Opatovickému kanálu dařilo. Konkrétně mlýn tady na Výrově byl jeden z nejvýnosnějších.

Vystavený mlýnský kámen v přízemním podlaží Výrovského mlýna
autor: wol
Spustit audio