V bývalém pivovaru v Semíně dokončili historickou varnu. Plánují restauraci i wellness

3. únor 2023 05:45

Spolek Gočárův Semín minulý rok pokročil s expozicemi v historickém pivovaru v Semíně na Pardubicku, kde se narodil architekt Josef Gočár. Lidé si budou moci prohlédnout například repliku původní technologie vaření piva.

Při její výrobě se vycházelo z historických předloh zachovaných například v pivovaru v Dětenicích, řekl předseda spolku Leoš Kvapil. „Nainstalovaná je předindustriální varna, tedy kotel na dřevo, kádě a další věci, které se pro vaření piva používaly v době, kdy ještě nebyl elektrický proud,“ uvedl Kvapil.

Spolek se také dohodl na plánovaných změnách územního plánu v lokalitě, která je v sousedství národní přírodní památky Semínský přesyp. Schvalovat ji ještě budu zastupitelé, poté bude možné získat stavební povolení na další úpravy areálu.

Ubytování, pivní lázně, wellness

Budou vycházet z architektonické studie schválené památkáři. V budoucnu by kromě minipivovaru s restaurací a dalších historických expozic měly být v areálu také ubytovací kapacity v různých kategoriích, kongresový sál, pivní lázně a wellness centrum.

Pivovar v Semíně je součástí památkově chráněného zámečku z 16. století. Vznikl na konci 17. století, pivo se v něm vařilo více než 200 let. Jedním ze sládků byl otec Josefa Gočára. Posledním majitelem byl Jindřich Dvořák, který neprosperující pivovar v roce 1926 zavřel.

Pak objekty, jež chátraly, využíval jako sklady pardubický a chrudimský pivovar, byly v něm i byty. Zámek s pivovarem v Semíně patří společnosti Zámecký pivovar Semín, jejímž vlastníkem je firma Danup holding. Majiteli jsou investoři v pivovarnictví.

autoři: pta , KUB
Spustit audio

Související