Gočárův rodný dům je v žalostném stavu, majitel ho prodává

2. květen 2016

Gočárův rodný dům v Semíně u Přelouče dál chátrá. Majitel nezvládá pečovat o bývalý barokní zámeček a ohrožená kulturní památka je teď na prodej.

Víc než 700 kulturních památek v Česku je v žalostném stavu a jsou na seznamu ohrožených budov. Často za to nesou vinu vlastníci, na údržbu ani opravy nemají dost peněz, a tak se někteří z nich svého břímě zbavují přes realitní kanceláře.

Je to teď i případ rodného domu architekta Josefa Gočára, kterým je barokní zámeček s pivovarem v Semíně na Pardubicku.

Jak sem člověk vkročí, začne si všímat, že opadává omítka, střecha není v dobrém stavu, fasáda na věžičce taky chybí. Část hospodářských objektů zmizela.

Opuštěná kulturní památka

„Teď už mi to vrásky na čele nedělá, dříve ano. Já už sem vůbec nejezdím. Jenom když je od realitní kanceláře nějaký zájemce, tak to ukážu,“ odpovídá osmdesátiletý majitel Jan Kubíček z Prahy.

Kulturní památku koupil před 25 lety společně s rodinou, chtěli ji dát do pořádku. Všechno ale ztroskotalo na rodinných rozepřích a nedostatku peněz.

Rodný dům Josefa Gočára je v žalostném stavu

„Podílníci, kteří to vlastnili, si mysleli, že to všechno budu financovat a oni se sem budou jezdit rekreovat. Rozešli jsme se a od té doby to nikdo nevyužívá,“ dodává Kubíček.

Dům s vlastním pivovarem

Barokní stavba má dvě patra a součástí byl i malý pivovar. Ještě doteď jsou tady k vidění dobové technologie. „Stále tady je první část, říká se tomu valach, a také topeniště. Jsou tady sklepy na uskladnění toho piva,“ doplňuje Jan Kubíček, který je rád, že se tohoto břímě zbaví.

Památka je teď aktuálně na prodej. Nemá o ni zájem ani obec, ani Pardubický kraj, který jinak přispívá na ohrožené památky.

Čtěte také

„Těžko si představit, že Pardubický kraj, obec nebo mikroregion si tyto památky vezme do svého vlastnictví a bude se o ně starat. Určitě jsme připraveni přispět, ale nemůže být vlastníky všech ohrožených nemovitostí,“ řekl pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Zámeček bude pro jakéhokoliv nového vlastníka velkým soustem. Náklady na jeho kompletní rekonstrukci se pohybují v desítkách milionů korun.

Rodný dům Josefa Gočára v Semíně
autor: wol
Spustit audio