V Dolním Újezdě uvidíte i Prahu a Hradčany

24. září 2017

Mají tolik zajímavých památek, že si návštěvník Dolního Újezda může myslet, že se ocitl v centru historického města. Místní jsou ale pyšní na to, že žijí na vesnici. Je to vidět i na množství zeleně. Jakoby tam někde domy byly rozesety po lese.

Dolní Újezd má bohatou historii, letos oslavil 850 let od první zmínky. Obec leží asi 6 kilometrů jihozápadně od Litomyšle v malebném údolí řeky Desné, které místní říkají něžně Desinka.

Lidé si tam od pradávna stavěli domy v souladu s přírodou po obou březích řeky a na návrších tak, aby mezi nimi zůstalo mnoho prostoru pro stromy i keře. V některých částech Dolního Újezda to pak působí, jakoby se domy přímo v zeleni ztrácely. A někteří lidé říkají, že se tam jdou při procházkách do zeleně vykoupat.

Náves s jedenácti věžemi

Ve vesnici jsou i místa, která působí opačným dojmem, dalo by se říct městsky. A není divu, když se v obci nachází třeba Praha nebo Hradčany! Praha se totiž říká jedné části Dolního Újezda, mají tam dokonce i Pražský most. A jako Hradčany označují místní pohled na centrum obce, panorama návsi hned s několika historickými budovami vedle sebe.

Domy střídají stromy, Dolní Újezd je součástí přírody

Nejstarší z nich je kostel sv. Martina ze 14. století s románskými základy. U něj stojí polodřevěná zvonice ze 17. století. A nedaleko pak budova staré školy, ve které dnes sídlí obecní úřad. Kousek od něj je historická fara, pak budova novější a sokolovny. A na těchto všech budovách se dá dohromady napočítat sice ne sto, ale určitě jedenáct věží a věžiček!

Přes třicet soch a babiččina zahrádka

Překvapením Dolního Újezda je také velké množství soch, je jich 32, a to i od umělců zvučných jmen. Nejstarší je Mariánské sousoší z roku 1737 od Václava Františka Pacáka ze slavného rodu východočeských sochařů. A nejzajímavější pak asi Památník selského povstání na Litomyšlsku z dílny slavného sochaře Jan Štursy. V obci plánují i trasu naučné stezky, která by byla věnována speciálně této - na vesnici velmi neobvyklé - sochařské výzdobě.

Zatím se ale můžete vydat po dvou jiných neméně zajímavých trasách naučné stezky Dolním Újezdem. Představí vám nejen historické památky, ale také přírodní zajímavosti. Třeba Muzeum venkova ve starém statku nebo tzv. Babiččinu zahrádku - stráň posetou spoustou různých květin. Podle legendy nad ní bydlela stará žena, která když si chodila dolů do řeky pro vodu, vypadávaly jí z kapes semínka květin, které tam pak vykvetly a kvetou dodnes.

Obcí protéká řeka Desná, které místní neřeknou jinak než něžně Desinka
autor: RUS
Spustit audio