V Hamzově léčebně zkoušejí terapeuti rozpohybovat pacienty videohrami

2. srpen 2017

Jak může střílení neviditelných šípů nebo rozbíjení talířů pomoct lidem, kteří se zotavují po těžkých úrazech nebo vážné nemoci? Možná víc, než se na první pohled zdá. V Hamzově léčebně v Luži testují rehabilitaci prostřednictvím počítače.

Pacient si vlastně ani neuvědomí, že při videohře cvičí. Technické novinky pro léčebnu vymýšlejí pardubičtí studenti.

„Dělám hry pro virtuální realitu, přitom mě ale napadlo, že by se to dalo udělat jako virtuální rehabilitace, že by to mohlo fungovat jako rehabilitování končetin celkově. Vidí nějakou hru, například chytají světlušky, a je to baví a mezitím se rehabilitují,“ vysvětluje programátor Jiří Bartůšek.

V léčebně využívají i rehabilitaci, při které pacient zkouší střílet z virtuálního luku nebo pistole: „Teď máte v ruce revolvery a zkuste střelit všechen porcelán, náboje nemáte omezené,“ přibližuje programátor.

Virtuální rehabilitace: přístroj na cvičení rukou

S pardubickou Střední průmyslovou školou elektrotechnickou spolupracuje léčebna už tři roky. Studenti pro ni pomáhali sestavit třeba i speciálního robota, který dětem předcvičuje.

Na malé pacienty technické novinky zabírají, popsala svoji zkušenost terapeutka Petra Teplá. „Pracujeme s dětmi nejčastěji s dětskou mozkovou obrnou a u těch dětí se nejčastěji shledáváme s pozitivním účinkem, ty děti to baví, protože právě cvičí formou hry a ani o tom neví.“

Vývoj hry pro virtuální realitu ale nějakou dobu potrvá. Programátor Jiří Bartůšek počítá s tím, že mu práce zabere dva roky.

autor: kop
Spustit audio