V Hrochově Týnci začali opravovat zámek, v přízemí bude knihovna i kaple

9. květen 2020 15:40

Radnice v Hrochově Týnci na Chrudimsku zahájila první etapu oprav místního zámku. Získala na ni dotaci téměř deset milionů korun od ministerstva pro místní rozvoj. Chce za ni zrekonstruovat suterénu a přízemí budovy.

Město musí proinvestovat dotaci do konce letošního roku. Po probourání dodatečných příček bude v přízemí umístěna knihovna, obnovena malá kaple a společenský prostor na malé oslavy. Zámecký park bude sloužit k trávení volného času u různých nenáročných her v upraveném terénu.

Kulturní památka pochází z konce 17. století, na počátku 18. století ji přestavěli na letohrádek premonstráti z Hradiště u Olomouce. Dalšími úpravami historizujících slohů zámek prošel v druhé polovině 19. století.

Interiéry zámku si oblíbili filmaři

Po roce 1945 v zámku sídlil dětský domov se školou a Středisko výchovné péče. V roce 2010 jej od státu převzalo město v poměrně špatném stavu, od té doby je prázdný.

Pardubický kraj už v minulých letech přispěl 200 000 korun na opravy historických bran a stropní konstrukce. Zámek má čtyři obyvatelná patra. V prvním patře jsou dochované reprezentativní místnosti s historickým dřevěným ostěním i štukovými stropy. „Tím, že tu nyní nemáme žádný provoz, si tento prostor oblíbili filmaři. Natáčeli tu například scény norského seriálu Atlantic Crossing nebo českého seriálu Herec,“ řekl starosta Petr Schejbal (KDU-ČSL).

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související