Zámek v Hrochově Týnci: Z dětského domova má být knihovna a umělecká škola

4. listopad 2016

V Hrochově Týnci hledají cestu jak získat peníze na opravu chátrajícího zámku. Památka má zajímavou historii, sloužila jako polepšovna i jako dětský domov. Posledních šest let ale zůstává nevyužitá a město si nemůže dovolit nějakou zásadnější rekonstrukci.

Město má zpracovaný plán obnovy historického objektu a rozpočet je kolem 43 milionů korun. Peníze se pokusí získat z programu záchrany architektonického dědictví. To by znamenalo, že každý rok dostane část peněz na opravy. Harmonogram je nastavený na deset let.

Radnice by ale ráda nechala udělat i dodatečné úpravy, jako třeba postavit ve věži zámku výtah nebo společenský sál. Celkem by tam město potřebovalo asi šedesát milionů korun.

Na zámku má být škola i kaple

Nastěhuje se tam knihovna a umělecká škola. V zámku by také měla fungovat kaple a horní patra Hrochův Týnec nabídne soukromníkům k pronájmu. V minulosti existovalo několik variant, například restaurace nebo přestavba na muzeum cukrovarnictví, s něčím podobným už ale město nepočítá.

Vstup do zámecké knihovny

Pokud město s žádostí o dotaci neuspěje, stejně začne s opravami. Nepůjde to tak rychle a město si může dovolit zaplatit jen menší zásahy, ale zámek nechce nechat zavřený. Jako první by se tam měla přestěhovat právě hrochovotýnecká knihovna.

autor: kop
Spustit audio