V Kutříně na Chrudimsku začala stavba obřího poldru za půl miliardy korun

7. květen 2021 07:14

Pro některé obce uklidnění, pro jiné zase obavy. V Kutříně na Chrudimsku po dlouhých letech příprav začala stavba obřího poldru. Hráz by měla znamenat konec záplavám na Novohradce a tahle říčka zlobila v posledních letech hned několikrát.

Jenže náročná stavba znervózňuje obyvatele jiných obcí v regionu, mají strach z neúnosného dopravního zatížení.

150 metrů dlouhá betonová hráz

Poldr bude vypadat jako menší přehrada, ale ideálně bez vody. Hlavní část stavby je 130 metrů dlouhá a 18 metrů vysoká betonová hráz, která by měla zvládnout nápor stoleté vody a při maximálním zatopení dokáže poldr zadržet víc vody, než přehrada v Křižanovicích. Stavba ochrání před povodněmi třeba Luži, Chroustovice, Hrochův Týnec a další obce.

V Kutříně na Chrudimsku začala výstavba poldru za 400 milionů korun. Bude součástí protipovodňové ochrany v povodí Novohradky

Obrovská stavba bude potřebovat spoustu materiálu, který se musí na místo nějak dostat. A toho se bojí třeba v Prosetíně, kde je velký kamenolom. Na sociální síti vedení obce zveřejnilo obavu z toho, že by se tam měl chystat i beton pro poldr, a to by znamenalo pendlování těžkých aut přes vesnici a obrovskou dopravní zátěž. Jenže tuhle variantu v diskuzi vedení lomu Zárubka vyvrací, beton by se do Kutřína měl vozit z Hlinska.

V Kutříně už se začalo, jsou vykácené stromy a keře na několika hektarech a navazovat budou další práce. Dodavatel má na stavbu 45 měsíců, tedy skoro čtyři roky. A cena za poldr se pohybuje kolem půl miliardy korun.

Spustit audio

Související