V Lázních Bohdaneč uzavřeli čtyři mostky. Jsou v havarijním stavu

12. červen 2018 11:10

Případ vloni zřícené lávky v pražské Troji nemá vliv jen na samotné Pražany, celostátní dopad kauzy teď pocítili i někteří obyvatelé Lázní Bohdaneč. Tamní radnice zakázala autům vjezd na čtyři malé mostky, u kterých kontrola zjistila, že jsou v havarijním stavu.

Některým lidem v Lázních Bohdaneč stojí od teď v cestě domů těžký kamenný květináč, nebo rovnou betonový blok. Lidem záměrně zahrazují cestu vedoucí přes chátrající mostky. Čtyři z nich nechala radnice po provedené technické kontrole z bezpečnostních důvodů uzavřít a auta přes ně jezdit nesmějí.

„Minimálně o dva kilometry si to prodloužíte. To je tankodrom,“ stěžuje si místní obyvatelka Eva Hrubešová, která domů musí jezdit oklikou.

„Samozřejmě to pak přináší problém. Jenže kdyby to neudělali a něco se stalo, bude to ještě horší,“ říká paní Milena, která jezdí cestou na chatu.

Hůř se teď k domům dostávají lidé i z okrajové části města u bohdanečského rybníka v lokalitě u Mlýnů. Zajížďku ale mají krátkou.  Starosta lázeňského města Miloš Karafiát (Sdružení pro Bohdaneč) o stížnostech místních ví, slibuje ale, že havarijní mostky nechají opravit. „Vzniklo to tak jako u jiných měst, vyděsili jsme se tím, co se stalo u pražských mostů, takže jsme důsledně nechali udělat prohlídky mostků, které jsou ve vlastnictví města.“

Rekonstrukce ale v brzké době nebude, napřed se musí vypracovat projektové dokumentace, samotné práce by měly začít až příští rok, Karafiát ale ujišťuje, že na to peníze radnice sežene.

Na vlastní nebezpečí. Obyvatele Chvaletic znervózňuje technický stav lávky přes Labe

Zrezivělá lávka přes Labe v Chvaleticích

Někteří lidé z Chvaletic na Pardubicku mají obavy o stav ocelové lávky přes Labe. Radnice tvrdí, že se o 30 let starou stavbu nikdo nestará a její pravděpodobný majitel - firma T.I.S.C. od ní dává ruce pryč. Lávka je přitom pro okolní obce důležitá, zajištuje lidem nejkratší cestu na vlak.

„Budeme projednávat návrhy odboru správy majetku, jak postupovat. Samozřejmě se nabízí, že u těchto dvou mostků budeme projektovat a z toho vyjdou nějaké náklady, takže teď musíme nalézt prostředky na projekční práce. To bude v řádu statisíců, realizační práce v řádu milionů korun.“

Bohdanečské radnice nechala zavřít ještě dva další mostky, jeden ale ústí do pole a druhý je slepý.  Přijatá opatření jsou dílčí a na běžný život celého města žádný vážný dopad podle Karafiáta nemají.

autor: Ondřej Wolf