V Litomyšli mají nový moderní nadchod nad silnicí I/35

22. prosinec 2022 08:44

Litomyšl vybudovala nový nadchod u polikliniky nad silnicí I/35, která tvoří průtah městem. Lávka není tuctová, tvoří ji ocelová konstrukce a pohledový beton, díky výtahu je navíc bezbariérová.

Původní lávku z roku 1977 nechalo město zbourat, protože byla ve špatném stavu. Podobu nové, subtilnější konstrukce schválili památkáři, někteří obyvatelé k ní ale měli výhrady.

„Nelíbil se jim holý beton, zdál se jim ošklivý. Ale myslím, že nakonec ho přijmou, získali jsme si je tím, že jsme na nadchod umístili tabuli se jménem místního rodáka Bedřicha Smetany, to je pro lidi srdeční záležitost,“ řekl ČTK starosta Daniel Brýdl (Generace 89).

Zastřešený nadchod s vyhlídkou

Reklamy na lávce nejsou. Nadchod je zastřešený, stěny jsou otevřené a opatřené zábradlím. Je z něj vyhlídka na historické jádro Litomyšle. Výtah je primárně pro imobilní nebo rodiny s kočárky. Na noc bude zamčený, aby ho neničili vandalové.

Nový bezbariérový nadchod nad silnicí I/35 u litomyšlské polikliniky

Na vybudování nového nadchodu za 45 milionů korun radnice získala dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Veřejnosti začne sloužit dnes.

Litomyšl chce rekonstruovat i další nadchod přes silnici I/35. Na řadu přijde lávka u Smetanova domu. Není sice v havarijním stavu, ale opravy jsou nezbytné. Stavební firma část nadchodu nad silnicí odstraní a vybuduje novou pro chodce a cyklisty, krajní podpěry zůstanou zachované. Předpokládaná cena má dosáhnout téměř 22 milionů korun, město na stavbu získala příslib dotace v plné výši.

autoři: Barbora Soukupová , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související