V Městci začali sloužit dálniční policisté. Budou hlídat nové úseky D35

15. prosinec 2022 08:20

Policie otevřela nově vybudovaný objekt Dálničního oddělení Městec. Bude sloužit pro dohled nad dálnicí D35 od křížení s dálnicí D11 po úsek do Ostrova, který bude zprovozněn 22. prosince.

Ve stejném areálu vybudovalo Ředitelství silnic a dálnic také Středisko správy a údržby dálnice Městec. Dálniční oddělení policie vzniklo už s předstihem, řekl novinářům policejní prezident Martin Vondrášek.

„V roce 2016 vzniklo dálniční oddělení ve Vysokém Mýtě a teď se přestěhovalo do nových prostor do Městce. Ve Vysokém Mýtě už vzniká další dálniční oddělení Opatovec, které bude za několik let nad Svitavami. Chceme držet krok s budováním silniční sítě a operativně reagovat na nové kilometry dálnic,“ uvedl Vondrášek.

Nepřetržitý dohled nad dálnicí

V Městci zatím slouží 16 policistů, v budoucnu by jich měly být tři desítky. K dispozici mají kromě kanceláří, výslechové místnosti, garáží a cely také místnost pro cvičení. Dohlížet budou nepřetržitě na 31 kilometrů dálnice, vypomáhat jim budou zatím policisté, kteří se připravují pro oddělení Opatovec ve Vysokém Mýtě.

Nově otevřené Středisko správy a údržby Městec

Výstavba areálu v Městci stála 211 milionů korun bez DPH, z toho 31 milionů korun připadlo na policejní dálniční oddělení. Stavělo se 18 měsíců. „Středisko správy a údržby dálnice Městec už pracuje, je vybaveno technikou i lidmi a připravuje se na spuštění úseku dálnice D35 Časy - Ostrov. Dosud sídlili ve středisku Pravy,“ uvedl generální ředitel ŘSD ČR Radek Mátl.

Podle Vondráška by se v budoucnu měla stavět typizovaná dálniční oddělení s obdobným počtem policistů, vozovým parkem a dispozicemi kombinovaná se středisky správy a údržby. Jako příslušenství dálnice se mohou financovat ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Dálničních oddělení policie je 30, do roku 2025 by se jejich počet měl zvýšit na 35.

autoři: Josef Kopecký , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související