V moravskotřebovské knihovně doporučuje četbu babička. S dětmi i zpívá a hraje

22. leden 2014

Každý dospělý si jistě hřeje vzpomínky na chvíle strávené u babičky. Děti v Moravské Třebové si jednou budou moci zavzpomínat i na babičku, se kterou tráví jednou týdně odpoledne v tamní knihovně. Není to sice jejich vlastní babička, ale pobaví je a plně se jim věnuje. Poradí třeba i to, jakou knihu si půjčit a přečíst, s dětmi si zazpívá i zahraje na zajímavé hudební nástroje.

„Umí zpívat moc krásně a je moc hezká. Půjčila nám nástroje,“ libuje si malá Lenička, která na program s babičkou přišla do knihovny s maminkou Šárkou, která tuto aktivitu knihovny v Moravské Třebové vítá jako příjemné zpestření běžného běhu rodiny.

Babičku dětem v knihovně dělá Věra Nápravníková. „Moc se mi to líbí a moc ráda sem chodím. Vždycky čekám, kdo přijde, protože to není takové pravidelné, že by lidičky a dětičky chodili pravidelně,“ popisuje své pocity babička Nápravníková.

Paní Nápravníková má svá vnoučata už velká, proto si práci s malými dětmi užívá. Mezi dětmi a obecně i lidmi je ráda. Sama je už v důchodu a ráda se s ostatními dělí o to, co sama umí. Největší odměnou jí je zájem a spokojenost dětí.

Přítomnost babičky v knihovně oceňují i starší děti. Babička jim přijde zábavná a rádi si nechávají poradit literaturu, která je pro ně vhodná. „Přemluvím i kamarádky, aby šly také, protože je to tady super,“ dodává dvanáctiletá Vendulka Kozáková.

Smyslem akce je nejen to, aby si děti a jejich rodiče zahráli na zajímavé hudební nástroje, ale hlavně aby navštívili moravskotřebovskou knihovnu.

autoři: Marína Dvořáková , PAV
Spustit audio