V nafukovacím stanu záchranáři ošetří až 15 pacientů najednou

12. duben 2016

Zdravotničtí záchranáři v Pardubickém kraji jsou připraveni i na situaci, že bude potřeba hromadné ošetření většího počtu osob v terénu. Mají totiž k dispozici dva velké záchranářské stany s potřebným lékařským vybavením.

„Je to stan pro případ mimořádné události, kdybychom měli větší počet zraněných, abychom je mohli ošetřovat v nějakých komfortnějších podmínkách než venku,“ říká Helena Škuligová z krajské záchranné služby.

Stan je poměrně velký, vysoký je přes dva metry. „V tomto stanu, si myslím, že pohodlně ošetříme třeba 15 zraněných. Naštěstí jsme ho nemuseli ještě používat v praxi. Zatím jenom trénujeme,“ doplňuje Škuligová.

Čtěte také

Ve stanu jsou vojenská lehátka, pod nimi batohy. „Lehátka jsou určena pro ty zraněné. Dále tady máme pro případ mimořádné události boxy, kde je zásoba materiálu pro větší počet postižených osob,“ říká Helena Škuligová.

A dodává: „Je to vybavení, které máme v sanitě, ale je toho víc, protože vybavení sanity by nestačilo pro velký počet raněných. Posádka, když dostane výzvu z operačního střediska, že došlo k mimořádné události, tak ví, že si ze své výjezdové základny do sanity zároveň naloží tyto boxy.“

Stan je připraven do 15 minut

Škuligová také prozradila, za jak dlouho je stan postavený: „Tento stan se postaví velmi rychle, protože je vyplněna nosná konstrukce vzduchem. Stavějí to hasiči a zabere jim to tak deset patnáct minut. Stan je navíc nepromokavý, dá se v něm svítit a topit.“

Záchranná služba má každoročně dva odborné semináře, kde trénují zásahy při postižení většího počtu osob. Krajští záchranáři mají k dispozici tyto stany dva – jeden pro Pardubicko a Chrudimsko a druhý pro Svitavsko a Orlickoústecko.

autor: ba
Spustit audio