Pardubická ordinace pro lidi bez domova ošetří 350 lidí za rok

11. únor 2019 08:10

V Pardubicích už třetím rokem funguje ordinace pro bezdomovce a lidi ohrožené sociálním vyloučením. Dříve většinou tito pacienti k lékaři vůbec nechodili, nebo končili až s pomocí strážníků v nemocnici.

Zájem o vyšetření se přitom zvyšuje, proto se radnice rozhodla provoz ordinace podpořit i na další dva roky. Lékařská péče na úrovni praktického lékaře pro tuto cílovou skupinu ve městě chyběla. Lidé bez domova tak měli minimum šancí se dostat k lékaři a ani většinou nevěděli, kam zajít. Často je pak strážníci nacházeli ve velmi zbědovaném stavu.

Žije pod železničním mostem s matkou a neměnil by

Dvojice bezdomovců obývá okolí železničního mostu přes Chrudimku

Venku je v posledních dnech počasí, že by psa nevyhnal. Některým lidem bez domova to ale příliš nevadí. Ačkoli mají možnost přespat v městské noclehárně, volí pobyt venku, hlavně proto, že většina azylových zařízení je nepustí dovnitř pod vlivem alkoholu.

Ne každý praktický lékař je pak byl ochoten vyšetřit. Nepřekvapí tedy, že město mělo problém sehnat lékaře, který by byl ochoten v takové ordinaci, byť jen pár hodin, pracovat.

To se ale podařilo. Ordinaci provozuje společnost MUDr. Radoslav Svoboda a teď město prodloužilo smlouvu na další dva roky. Do ordinace většinou chodí pacienti z denního centra, kteří nemají kde bydlet. Jejich zdravotní stav je různý, záleží na jejich historii. Ti co mají nějaké chronické choroby a neužívají své léky, nebo nedodržují režim, nebo pijí alkohol, tak ti jsou na tom hůř. Pacienty v této ordinaci ošetří, i když třeba nemají zdravotní pojištění.

350 vyšetření za rok

První rok vyšetřila lékařka 230 lidí, loni už to bylo přes 350 vyšetření, nejčastěji to jsou potíže s krevním tlakem, nachlazení nebo drobná poranění. Letos nastanou změny v ordinačních hodinách. Místo třech hodin během dvou dnů v týdnu bude praktický lékař ordinovat šest hodin v rámci jednoho dne - ve středu od 7:30 do 13:30 hodin. V případě potřeby ale poskytne služby i v terénu formou návštěv. Ordinace je v ulici Jana Palacha na Dukle. Pacient nesmí být pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek a naopak může v centru využít hygienický servis. 

Radnice podpoří provoz částkou 200 tisíc, službu lékaře platí zdravotní pojišťovny.

Spustit audio

Související