V Pardubicích pomáhají policisté z Rumunska a Bulharska, kontrolují stavby i ubytovny

31. květen 2019 06:10
Smíšená hlídka. Rumunský policista vyřáží v Pardubicích do služby s českou kolegyní

Obyvatelé Pardubic mohou v ulicích města potkat smíšené policejní hlídky. S českými policisty pracují od začátku května jejich dva rumunští a dva bulharští kolegové.

Pardubice jsou třetím místem v republice, kde jsou zahraniční policisté. Přijeli také do Mladé Boleslavi a Plzně. Ve všech městech jsou velké průmyslové zóny a hodně zahraničních dělníků, řekl Marcel Daníček, pověřený řízením policie v Pardubickém kraji.

„Slouží zejména s policisty z cizinecké policie, ale také s pohotovostním eskortním oddílem a s obvodními odděleními Polabiny, Dubina a centrum. Jsou to hlídky beze zbraně, jsou mediátory při akcích. Jejich přítomnost se nám osvědčuje,“ uvedl Daníček.

Dvojice rumunských policistů s českými kolegy kontroluje například stavební dělníky

Policisté z Bulharska a Rumunska slouží u svých sborů sedm až 15 let, někteří mají za sebou i jiné zahraniční mise. V Pardubicích budou tři měsíce.

Z Bulharska do Česka přijel i policista Jordan Jordanov. Umí anglicky a věří, že získá nové zkušenosti při práci u české policie. Doprovází cizinecké policisty při kontrolách ubytoven nebo firem. „Je to pro mě dobrá zkušenost, uvidím, jak čeští policisté pracují. A také můžu kolegům pomoct, jak jednat s bulharskými dělníky,“ řekl ČTK policista.

Policisté z Rumunska a Bulharska nemají fungovat jen represivně. Jejich práce je hlavně preventivní. Zahraniční pracovníci se jim navíc spíš svěří se svými problémy, soudí Miloš Ruffr z Krajského ředitelství policie Pardubického kraje. „Dělníci třeba říkají, že personální agentura, která je přivezla do České republiky, jim slíbila jiné podmínky ubytování, než jim nakonec dala,“ dodal Ruffr.

autoři: Drahomíra Bačkorová , pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související