Od května by v Pardubicích měli působit policisté z Bulharska i Ukrajiny

2. duben 2019 09:10

Od května by v Pardubicích měli působit policisté ze zahraničí. Až do července by měli vypomáhat českým kolegům v místech, kde jsou v průmyslových zónách zaměstnáni zahraniční dělníci. Vedení města tento krok policie vítá.

Zahraniční policisté by měli působit ve společných hlídkách. „Tato praxe se osvědčila například v minulém roce v Mladé Boleslavi. Pardubice jsou jednou z oblastí, kde by tito policisté ve smíšených hlídkách měli působit,“ řekl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Policisté z Mongolska

Podle primátora Pardubic Martina Charváta (ANO) by v Pardubicích měli pracovat policisté z Bulharska, Rumunska a Ukrajiny. „Když zasahuje policista ze země zaměstnance, nevzniká jazyková bariéra a dopad činnosti se dá okamžitě přenášet do místa bydliště dotyčného,“ uvedl Charvát.

Ukrajinský policista dohlíží na pořádek v Mariupolu

Policisté z ciziny by se měli objevit i v místech s průmyslovými zónami na území Středočeského a Plzeňského kraje. „Počítáme s tím, že by v případě potřeby spolupracovali s našimi policisty napříč celou republikou,“ uvedl Bocán.

Pravomoci jako česká policie

Zahraniční policisté budou mít v podstatě stejné pravomoci jako čeští kolegové, smíšené hlídky na území ČR budou působit pod českým velením. Ubytování pro zahraniční kolegy policie zajistí v policejních ubytovacích zařízeních, ale i jinde.

V Pardubicích pracuje mnoho zahraničních dělníků, zvláště ve společnosti Foxconn. Minulý rok se vedení města postavilo proti personálnímu rozšíření firmy. Výrobce počítačových komponentů chtěl přijmout 300 pracovníků z Mongolska, město ale pro ně nemá dostatečnou infrastrukturu ve školství, lékařské péči, dopravě nebo nabídce bytů.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související