V Pardubicích se daří zvýšit počty městských strážníků

6. listopad 2018 14:51

Městské policii Pardubice se v letošním roce podařilo zvýšit počet strážníků. Vloni v listopadu jich do plného stavu 108 chybělo 13, nyní zbývá neobsazených osm míst.

Na jaře příštího roku by mohla být naplněna všechna volná místa“, řekl ČTK ředitel Městské policie Pardubice Rostislav Hübl.

„Zaměřil jsem se na stabilizaci stávajících délesloužících lidí. Nedávám náborový příspěvek, ten jsem zamítl, lidé musejí ukázat, co v nich je. Naopak dávám příspěvek strážníkovi, který sem přivede slušného člověka, on udělá zkoušky a nastoupí,“ uvedl Hübl.

Zájemci z armády

Náborový příspěvek v některých městech dosahuje desítek tisíc korun, například v Lounech nabízeli i 100 tisíc korun. V Pardubicích dostane strážník, který přivede zájemce, nově 10 tisíc korun, ještě před měsícem to byla polovina.

Podle Hüblových zkušeností zájem o práci u městské policie roste. Někteří adepti hledají jistotu trvalého zaměstnání, což jim například umožní přístup k hypotékám.

Městská policie Pardubice byla založena v roce 1992. Před primátorem tehdy skládalo slib prvních 21 strážníků. Pardubická městská policie působí také v katastrálním území Holic, Horního Jelení, Mikulovic, Ostřešan, Srchu, Starého Hradiště a Srnojed. Má oddělení psovodů a oddělení jízdní policie, strážníci spravují i pult centralizované ochrany.

„Teď se dost hlásí také zajímaví lidé kolem třicítky, kteří třeba končí u armády. Mají v sobě disciplínu, určitý dril a zkušenosti,“ řekl Hübl. Fyzické testy splní více zájemců než dřív, mladší mají kvůli nevyzrálosti stále potíže s psychotesty.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související