V Pardubicích vzniká moderní ekocentrum, naklání se nad Chrudimku

22. leden 2015

Pardubické ekocentrum Paleta chystá velké rozšíření. Zatím působí v jakémsi zahradním domku za plaveckým areálem, už v létě by ale mělo být hotové několikapatrové návštěvnické centrum. Stavbaři začali loni o prázdninách a dnes už se stavba rýsuje.

„Je to environmentální návštěvnické centrum, které bude zaměřeno na soustavu chráněných území a ekologickou výchovu dětí i osvětu obyvatel,“ říká vedoucí ekocentra Jiří Bureš.

Loni v létě, když zde kolega natáčel, byla tady pouze díra velikosti asi dvou tenisových kurtů. Teď už se tady rýsují základy budovy a z druhé strany cyklostezky to vypadá jako rozhledna dřevěná.

„Máme hotové podzemní podlaží, které je betonové, a na to bude navazovat dvoupatrová dřevostavba. Toto je podpůrná konstrukce, aby mohli to rameno dřevostavby umístit na cyklostezku, která vede kolem Chrudimky,“ říká Bureš.

Ekocentrum Paleta Pardubice - stavební práce pokračují i v lednu

To znamená, že cyklisté pak budou projíždět vaším centrem. „V podstatě pod ním. Budete to něco jako poloviční most a nahoře bude učebna, která se bude dívat na řeku,“ upřesnil Jiří Bureš.

Stavbyvedoucí Vladimír Čech bedlivě sleduje stavebníky, jak pracují. Podle všeho jsou trochu v časovém skluzu. „Je to otázka několika málo dnů. Je zimní období a ty práce neprobíhají tak rychle jako v letním. Letošní rok je poměrně příznivý na stavební práce.“

Ekocentrum Paleta Pardubice - vizualizace

Stavba by měla být hotová v létě letošního roku. Návštěvnické centrum bude otevřeno sedm dní v týdnu dopoledne pro školáky a odpoledne pro širokou veřejnost. Každého by mělo seznámit s přírodou a ochranou krajiny.

Čtěte také

autor: ba
Spustit audio