V Pardubicích začala stavba nejdelšího silničního lanového mostu v Česku

16. květen 2023 10:56

V Pardubicích bude nejdelší silniční lanový most v Česku. Víc než 250 metrů dlouhá konstrukce překlene Labe a jedno jeho slepé rameno. Most je součástí severovýchodního obchvatu města. Hlavní pylon, na kterém bude zavěšená mostovka se silnicí, má mít stejnou výšku jako pražská petřínská rozhledna.

„Jedná se o největší zavěšený most u nás s rozpětím 135 metrů přes Labe a 122 metrů přes slepé rameno, takže celková délka mostu je 257 metrů,“ popisuje expert na mostní konstrukce Petr Vítek.

Stavební firma v současné době zakládá 60 metrů vysoký pylon, na kterém bude most zavěšený. Nad samotnou mostovkou bude čnít 48metrová část pylonu. „Výška pylonu byla volena co nejnižší, abychom zbytečně nezasahovali do panoramatu v okolí Pardubic a Kunětické hory,“ vysvětluje Vítek.

Velmi průhledný most

„Poprvé v ČR budou použité závěsy se sedly v pylonu. Bude jich pouhých sedm, půjde o velmi průhledné a elegantní řešení. Jeden závěs unese 2000 tun. Pokud bychom vzali všech 81 tanků, které má česká armáda, jeden závěs je unese všechny,“ řekl Petr Vítek.

Piloty, které stavební firma jako základ odlévá z betonu, mají hloubku 15 metrů a jsou založeny do skalního podloží, které je pod naplaveninami Labe. Most překlene řeku asi kilometr proti proudu nad soutokem s Chrudimkou. V blízkosti je loděnice i oblíbená cyklostezka.

Cyklostezka zůstane průjezdná

„Cyklostezka podél Labe by měla po celou dobu výstavby zůstat v provozu. Možná dojde k lokálním omezením v době výsuvu lávky z důvodu bezpečnosti, ale budou to lokální uzavírky a provoz budou řídit pracovníci stavby,“ uklidňuje stavbyvedoucí Michal Cimbál.

Dopravní hluk ze severovýchodního obchvatu v Pardubicích by mělo utlumit 12 protihlukových stěn. Ochrání zejména sídliště Polabiny a Dubina.

Severovýchodní obchvat má odklonit tranzitní dopravu z centra města a z prostoru před nádražím. V provozu by měl být od poloviny března 2025.

autoři: Josef Ženatý , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související