Poděbradská ulice v Pardubicích bude kvůli stavbě obchvatu 4 měsíce uzavřená

10. květen 2023 09:15, aktualizováno

Od pondělí 15. května musí řidiči v části Pardubic počítat s dopravními komplikacemi. Silničáři totiž kvůli stavbě severovýchodního obchvatu města uzavřou Poděbradskou ulici v úseku mezi restaurací U Klavodů a křižovatkou u Baumaxu, jde přitom o frekventovaný a v špičce velmi vytížený úsek směrem na Semtín a Lázně Bohdaneč. Omezení tam potrvá několik měsíců.

Od pondělí 15. května bude pro dopravu zavřený hlavní úsek z Pardubic na Semtín mezi kruhovými objezdy Trnová a Baumax. Auta tak budou muset jezdit oklikou po objízdné trase. Povede ulicemi Bělehradská, Okrajová a následně Jiřího Potůčka a Bohdanečská. Dá se tak očekávat, že se v obou místních částech podstatně zvýší hustota dopravy a že pro chodce bude složitější bezpečně přecházet silnici. Komplikovanější objížďka pak čeká řidiče nákladních aut, povede přes Staré Hradiště, Srch a část hradubické až po Globus. Podle ŘSD omezení potrvá až do konce září.

Úsek bude uzavřen kvůli napojení obchvatu na stávající silnici v Trnové, je také nutné přeložit  horkovod, elektrické kabely a datové rozvody a taky se bude stavět kompletně nová kanalizace. Průjezd po uzavřené silnici bude možný obousměrně pouze pro MHD. Zároveň ale stavba způsobí krátkodobé výluky i v MHD – to by ovšem mělo být o víkendech, kdy budou pro cestující zajištěné náhradní autobusy. Jinak do nákupní zóny u Baumaxu se auty řidiči dostanou.

Dopravní omezení do roku 2025

Termín dokončení obchvatu z Trnové na Dubinu je jaro 2025. Do té doby musí řidiči počítat s částečným omezením od června do října letošního roku v Hradecké ulici v lokalitě Fáblovka, kde silničáři také budou překládat inženýrské sítě, nicméně po dobu stavebních prací zůstane silnice na Staré Hradiště a Opatovice nad Labem obousměrně průjezdná.

Další omezení se dotkne i cyklistů. Od května má být zavřená cyklostezka č. 4124 vedoucí od Hradce Králové do Starého Hradiště, náhradní trasa povede přes ulici Hradeckou.

Jinak stavba pokračuje podle harmonogramu. V trase budoucí severovýchodní spojky začaly zemní práce a od minulého týdne vede přes kanál Halda mostní provizorium pro stavební techniku. Zároveň také pokračuje vrtání pilot pro 200m lanový most přes Labe a jeho slepé rameno, který vznikne mezi Fáblovkou a Dubinou.

Aktualizace 11. 5. 15:27
Na žádost zhotovitele budou stavební práce a s nimi spojená dopravní omezení přibližně o týden odložené. O přesném termínu bude pardubický magistrát informovat.

autoři: Ondřej Wolf , MAL , pta
Spustit audio

Související