V Pardubicích začíná stavba parkovacího domu. Do 3 let se bude stání platit v celém městě

11. říjen 2023 09:43

Do Vánoc příštího roku by měl u multifunkční arény v Pardubicích stát parkovací dům. Rozšíří nabídku parkovacích míst v centru města. Bude pro lidi, kteří v lokalitě bydlí, i pro návštěvníky. Zároveň v něm bude zázemí pro sportovce. Stavební firma si v úterý převzala staveniště, stavební práce zahájí v nejbližší době.

V domě, který přijde na 336 milionů korun, bude kolem 380 míst. „Parkovací kapacita v centru města je dlouhodobě nedostatečná. Parkovací dům je první, který začínáme stavět, další dva domy připravujeme na terminálu Jih na Dukle a u automatických mlýnů,“ řekl primátor Jan Nadrchal (ANO).

Čtěte také

Parkovací dům bude mít šest pater, bude o něco nižší než okolní zástavba domů. Na střeše domu bude hřiště nebo zeleň, dole bude zázemí pro hokejový klub, například tělocvična. V ostatních patrech budu parkovací stání.

„Je tam kovová fasáda, do centra města bude zapadat," řekl projektový manažer stavební firmy Porr Michal Věříš. Vyzdvihl i to, že jednotlivá patra budou odstupňovaná a objekt tak nebude mít klasickou jednolitou rovnou fasádu. Projekt zatím počítá s tím, že v domě bude 380 parkovacích míst, ještě se ale pracuje na doplnění, takže může vzniknout dalších několik míst navíc. Pro rezidenty chce město vyčlenit 40 % kapacity, zbytek bude pro návštěvníky.

Parkovací dům v Pardubicích podle návrhu Michala Palaščáka

„Zázemí tam dostanou i cyklisté. Návštěvníci získají komfortní stání pro kola, kterých má být přibližně 40. A k tomu navíc dojde k úpravě přilehlé křižovatky na Sukově třídě, kde budou semafory pro auta i pro chodce,“ dodal náměstek primátora Jan Hrabal (ANO). Kolik bude parkované v parkovacím domě stát, město začne řešit tři měsíce před jeho otevřením. Cenotvorba se bude odvíjet i od konkurence. Další parkovací dům staví nedaleko Domu hudby soukromý investor.

Placené parkování po celém městě

V souvislosti se stavbou parkovacích domů se město chystá změnit koncepci placeného stání ve městě. Do dvou až tří let rozšíří zóny placeného stání na celé své území. „Stavba parkovacího domu je první fáze, která zahajuje přípravu změny parkovacího systému, následně by se pak mělo zavést rezidentní parkování ve zbytku města. Nebude to nabíhat naráz,“ řekl primátor Nadrchal.

Za Domem hudby v Pardubicích vznikne nový parkovací dům

V centru Pardubic je přes 3000 placených parkovacích míst. Ne na celém území městského obvodu I se ale platí parkovné. Podle primátora se rezidentní a návštěvnické parkování nejdřív rozšíří právě v prvním městském obvodu. „Tam se systém vyzkouší a pak se bude pokračovat dál,“ řekl Nadrchal.

Městská rada schválila rozšíření placených parkovacích zón v minulém volebním období. Letos se jim zabývají odborníci, radnice spolupracuje s dopravními experty Univerzity Pardubice. Město musí s odborníky a městskými obvody stanovit ceníky za rezidentní stání a návštěvnické krátkodobé stání a vyznačit parkovací místa podle současných norem.

autoři: Honza Ptáček , Drahomíra Bačkorová | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související