V Pardubickém kraji citelně chybí řidiči nákladních aut i autobusů

11. srpen 2016

Problémy jsou jak v linkové dopravě, tak v městské. Situace je přitom podobná v celé republice a projednávali jí i členové asociace krajů, řešení ale nenašli.

Za nedostatek řidičů v linkové dopravě může zřejmě nepovedená optimalizace veřejné dopravy z roku 2011. Tehdejší vedení kraje vsadilo hlavně na autobusy, tím výrazně stoupl počet ujetých autobusových kilometrů, což znamená víc řidičů.

Problém je navíc v tom, že na mnohých trasách jezdí jen minimum cestujících, zatímco na vytížených linkách, které vozí školáky a zaměstnance, řidiči chybí. Pak jsou tu také platy řidičů, které nejsou příliš motivační.

Krajský radní Jaromír Dušek v této souvislosti dokonce řekl: „Jedním z možných dopadů může být to, že nebudou obsazeny některé linky a že bude muset dojít k redukci linek, abychom byli schopni prioritní trasy pro dopravní obsluhu zachovat.“

Problémy má i pardubický dopravní podnik

Mají s tím problémy všechny dopravní podniky i další dopravci, v celé republice chybí asi 14 tisíc řidičů. Pro dopravní podniky je to ještě komplikovanější, musí totiž veřejnou hromadnou dopravu zajistit za každou cenu, v Pardubicích to zatím zvládají.

Řidič trolejbusu Karel Zvolenský vyráží na ranní směnu

Chybí neustále asi šest řidičů, jak říká ředitel Tomáš Pelikán: „Když seženeme nějaké nové a k začátku měsíce nastoupí pět lidí, tak v průběhu dalšího měsíce pět lidí odejde. Držíme neustále řádově 190 řidičů.“

Proč řidiči odchází?

Důvodů je hned několik. Platy nejsou příliš vysoké a mnoho řidičů odchází k jiným dopravcům. Řídit třeba kamiony je finančně výhodnější. A jezdit po městě, hlavně po dopravně komplikovaných Pardubicích, rozhodně není oddychová práce. Řidiči často stojí v zácpách, nabírají zpoždění, cestující si někdy vylévají vztek právě na řidiči. Navíc je to práce na směny, to také nevyhovuje úplně každému.

Zácvik nového řidiče přitom není vůbec snadný, než se naučí jezdit bezpečně po městě, trvá to i několik měsíců.

autor: ba
Spustit audio