V Heřmanově Městci začala stavba dopravního terminálu za sto milionů korun

1. únor 2022

Z autobusu do vlaku jen několika kroky. Tak je vymyšlený nový dopravní terminál v Heřmanově Městci na Chrudimsku. Bude to nejdůležitější a taky největší stavba v novodobé historii města. Práce na novém přestupním uzlu už začaly.

Na místě se zatím bourá. Město předalo staveniště firmě na začátku měsíce. Už přes dva týdny je uzavřená Tylova ulice v těsné blízkosti železničního nádraží, kde bude terminál stát. Dělníci nejdřív začali kácet stromy, bourají různé přístřešky a dílny, které na pozemku stojí. Celá plocha se musí vyčistit, pak teprve bude možné začít stavět základy pro samotný terminál.

Vizualizace nového dopravního terminálu v Heřmanově Městci

Nový terminál má cestujícím zajistit lepší a pohodlnější cestování, prakticky totiž spojí železniční a autobusovou dopravu. Z jednoho nástupiště bude možné přesednout z autobusu na vlak a opačně. A s tím souvisí další důležitá změna - autobusy teď parkují v samotném centru města. Radnice je chce přesunout k nádraží, zklidnit dopravu a obloukem zabránit i tomu, aby cestující nechávali svoje auta odstavená na náměstí celý den.

Nový přestupní uzel by měl být v ideálním případě hotový ještě na konci letošního roku. Termín ale může ovlivnit další velká stavba - úprava kolejišť a nádraží, kterou chystá Správa železnic. Obě stavby by bylo potřeba sladit, protože na sebe částečně navazují. Pak by se mohla stavba terminálu protáhnout i do dalšího roku. Plánované náklady jsou 109 milionů korun a město ze svého zaplatí zhruba polovinu, na zbytek dostalo dotaci.

Vizualizace nového dopravního terminálu v Heřmanově Městci
Spustit audio

Související