V Pardubickém kraji se kvůli koronaviru ruší kulturní akce i výuka

10. březen 2020 12:30

V Pardubickém kraji se do odvolání nebude konat množství akcí, kde se očekává větší účast než stovka lidí. Kvůli dnešnímu nařízení vlády kvůli konoronaviru ruší představení například Východočeské divadlo v Pardubicích.

Bezpečnostní rada státu dnes kvůli šíření koronaviru přišla s řadou mimořádných opatření. Od úterní 18. hodiny zakázala koncerty, divadla, kina, veletrhy a další akce, kam chodí víc než 100 lidí. Od středy budou zavřeny základní, střední, vyšší odborné a vysoké školy. Omezení přitom platí na dobu neurčitou.

Krajská hygienická stanice doporučila uzavřít také dvě základní umělecké školy ve městě a domovy dětí a mládeže Alfa a Beta. Dům dětí a mládeže zavírají do odvolání i v Hlinsku, také skauti ve všech městech a obcích přerušují činnost.

Čtěte také

Výuku od zítřka na všech sedmi fakultách do odvolání přeruší i Univerzita Pardubice. Vedení univerzity doporučilo studentům, kteří jsou na denním studiu, aby během přerušení výuky odjeli do svých domovů. Zahraniční studenti mohou samostatně studovat ve svém ubytování. „Děkani fakult stanoví v rámci svých kompetencí podmínky pro samostudium, případně distanční formy studia,“ uvedl rektor Univerzity Pardubice prof. Jiří Málek.

MHD na půl plynu

Kvůli uzavření škol budou autobusy a trolejbusy pardubické městské dopravy od čtvrtka jezdit v prázdninovém režimu. Rozhodlo o tom vedení dopravního podniku. Sníží se tím počet řidičů, které firma na každodenní výkony potřebuje. Z různých důvodů už teď nemůže do práce přibližně dvacítka z nich. Dopravní podnik předpokládá, že kvůli uzavření škol mohou ještě další přibýt.

Nebude divadlo ani bazén

Středeční koncert Tomáše Kluse s Janáčkovou filharmonií, který měl být na zimním stadionu v Pardubicích, pořadatelé přesouvají na podzim. Termín upřesní, uvedla organizátorka Světlana Němcová.

Chrudim zavírá krytý plavecký bazén, saunu, zimní stadion, městské kino, spolkový dům i obě scény divadla.

Ve Svitavách se dnes neodehraje představení Krás(k)a na scéně v podání Městského divadla Mladá Boleslav. „Kino by fungovat mohlo, pokud neprodají 100 lístků,“ řekl ČTK vedoucí odboru školství a kultury Svitavy Jiří Petr. Podle něj by mohly být zrušeny také některé plánované plesy, bez diváků zřejmě bude i utkání extraligy v basketbalu.

Nižších soutěží by se zákaz konání akcí nad 100 účastníků nemělo dotknout. Opatření se týkají akcí, kde je víc než 100 lidí. Divadlo Exil v Pardubicích má menší sál, do kterého se vejde sedm desítek lidí, proto představení neruší.

Od zítřka až do odvolání bude uzavřené taky pardubické Aquacentrum. Potvrdil to ředitel areálu Jiří Vysoudil: „Pro veřejnost je celý areál uzavřený do odvolání. Sportovní činnost omezená není, protože těch dětí je tam malinko. Tréninky sportovních klubů chceme zatím zachovat.“

Dnes v 15 hodin kvůli situaci kolem koronaviru zasedne Bezpečnostní rada Pardubického kraje.

autoři: pta , zen , ba | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související