V pondělí otevřou předzahrádky. Na lístku budou povinné rozestupy a dezinfekce

7. květen 2020 08:10

Restauratéři a kavárníci se připravují, až budou moct v pondělí otevřít předzahrádky u svých podniků. Na Smetanově náměstí v Litomyšli na jaře a v létě lidé využívají venkovní posezení na mnoha místech. Teď to bude za dodržování určitých pravidel.

Na půl kilometru dlouhém náměstí jsme dnes napočítali pět předzahrádek. V letní sezóně jich na náměstí bývá jednou tolik, plus další desítka v přilehlých ulicích. Některé jsou na místě celoročně, jiné provozovatelé teď postavili. Majitelka jedné z kaváren Jiřina Kubešová se svými pracovníky posezení postavila na začátku tohoto týdne.

Jen dva lidé u stolu

Provozovatelé musí dobře naplánovat, jak poskládají nábytek, protože podle vládního usnesení mají být stoly minimálně metr a půl od sebe. Například ředitel místního hotelu Zlatá hvězda řekl, že počet míst k sezení zredukovali.

Historické měšťanské domy na Smetanově náměstí v Litomyšli

Zároveň připravují dezinfekci, protože stoly i židle budou muset po každém zákazníkovi očistit a stejně tak i další místa v podniku jako toalety a kliky, zkrátka vše, s čím hosté přijdou do styku.

Dalším pravidlem je, že když u stolu sedí rodina, může být plně obsazený, ale pokud to rodina není, můžou tam být maximálně dva lidé.

Kavárnice Jiřina Kubešová si nedovede představit, jak mít všechna zmíněná nařízení pod kontrolou. Podle ní například není možné všem zákazníkům kontrolovat občanské průkazy a jinak je prověřovat. Podle kavárnice je to spíš na lidech, aby byli zodpovědní a daná pravidla dodržovali. Ona sama plánuje v pondělí před otevřením zahrádky poradu se všemi svými kolegy, aby si ujasnili, jaké zásady musí od pondělka dodržovat a jak to provedou.

Spustit audio

Související