V Přelouči mají po kvetoucí louce i hotely pro hmyz

25. červen 2020 16:03

Ochránci přírody v Přelouči od jara lákají do města užitečný hmyz, a to s pomocí dřeva, větví, šišek a makovic. Z přírodních materiálů staví miniaturní příbytky, známé taky jako hmyzí hotely, a na vytipovaných místech je upevňují na stromy.

Takzvané hmyzí hotely znají třeba zahrádkáři, správci parků nebo ochránci přírody. Dva dřevěné domečky mají nově i v Sokolském parku v Přelouči.

„Funguje to jako stanoviště pro samotářský hmyz a zatím to zkoušíme,“ popisuje vedoucí odboru životního prostředí v Přelouči Jan Feranec.

V jedné části malinkého domečku jsou například šišky, makovice, dřívka s otvory. „Měl by to být domov pro hmyz, předpokládáme, že by tady měli být čmeláci, samotářské vosy, včely,“ říká Feranec.

Hotel na hlavní třídě

Podle něj je dobré hmyzí hotely ve městě mít. „Začali jsme ptačíma budkama, teď zkoušíme hmyz. Je to vlastně pro lidi, chodí sem ze škol a školek se na to dívat. Všeobecně hmyz ubývá v krajině a měly by tam být i takové druhy, které nám pomohou likvidovat mšice.“

Hotely jsou umístěny v parku u hlavního tahu přes Přelouč. I přes hluk Feranec věří, že se hmyz do budek nastěhuje. „Myslíme, že ano. Tahle oblast je hodně zelená, ptáci nám tu bez problému hnízdí, máme budky využité z devadesáti procent a doufáme, že i tohle bude mít nějaký úspěch.“

Hotely má Přelouč na zkoušku čtyři. Ve městě se snaží založit květnatou louku a přes léto by měli Skauti vytvořit také další hmyzí hotely. Na podzim chtějí místní ochránci přírody vyhodnotit, jestli se hmyzí hotely ujaly nebo ne.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související