V Řečanech nad Labem vyrábí skleníky na celý život

20. leden 2022

Na začátku stála touha po skleníku, který tehdy, v roce 1986, nebyl k sehnání. Tak si ho dnes nejstarší z rodiny Vondráků z Řečan nad Labem postavil sám. Z toho se postupem času vyvinula dodnes úspěšná rodinná firmy.

Skleníky, podobnou metodou jako jejich otec, dnes vyrábí v Řečanech nad Labem oba jeho synové a zapojují i své rodiny. Základem je konstrukce z pozinkovaného železa, která je velmi odolná i proto, že ji svařují. „Takový skleník je velmi pevný a vydrží podobně jako dům. Třeba i první tátův skleník stojí dodnes,“ říká jeden ze spolumajitelů firmy Aleš Vondrák. Ten, i když jejich firma nabízí místo skla i plast, doporučuje raději skleníky ze skla. I to může být dostatečně odolné.

Aleš Vondrák ukazuje skleníkové konstrukce

Skleníky z Řečan nad Labem mají zahrádkáři po celé ČR a na Slovensku. Zakázek je odtud stále dost, tak expandovat dál neplánují. Navíc je přeprava skleníku poměrně náročná. Tu zařizují Vondrákovi sami, a díky tomu se také seznamují blíže se svými zákazníky a jejich záměry.

Dováželi tak skleník třeba také jako garáž pro trabanta, jako ochranu před komáry nebo pro k pěstování vinné révy. „Velkou radost máme, když se setkáváme s několika generacemi našich zákazníků. Třeba, když přijedeme montovat skleník a zjistíme, že dotyčný je už třetí v řadě, že naše skleníky má také jeho otec a pak i děda,“ usmívá se Aleš Vondrák.

Tady se vyrábí konstrukce skleníků
Spustit audio

Související