V Třemošnici na Chrudimsku mají bezedné koupaliště

6. červen 2016

Provozovatelé koupališť se většinou snaží na letním osvěžení vydělat, třemošnická radnice už ale dopředu počítá se ztrátou několika stovek tisíc. Bazén totiž spotřebuje obrovské množství vody. A plavcům se do něj navíc příliš nechce.

Lidé se na plovárnu nehrnou, protože je studená voda. A studená je proto, že se ztrácí a správci ji musí dopouštět, vysvětluje vedoucí Služeb města Třemošnice Josef Dvořák.

„Dochází k dost významnému úniku, patnáct až dvacet procent objemu celého koupaliště. Je to denní záležitost. Podstatný důvod té ztráty je netěsnost samotného bazénového tělesa. Prasklin jsou stovky metrů, sice drobných, ale způsobí to, že ta voda má kudy uniknout.“

Rekonstrukce by stála celý roční rozpočet

Bazén je starý osmdesát let a je to znát. Radnice si sice nechala zpracovat studii rekonstrukce koupaliště, ta by ale stála 45 milionů korun. Zredukovaná verze zhruba třetinu.

I to je ale moc, říká starosta Třemošnice Miroslav Bubeník: „Jsme trochu v začarovaném kruhu. I patnáct dvacet milionů pro Třemošnici s 50milionovým rozpočtem je neskutečná položka.“

Zatím tak Třemošnice zůstane u zalepování prasklin a dopouštění vody. A už dopředu počítá se ztrátou půl milionu korun.

„Koupaliště patří k Třemošnici. Pokud to bude jenom trochu možné, tak se budeme snažit udržet nebo vymyslet ještě nějaký jiný scénář opravy,“ vysvětluje starosta Miroslav Bubeník.

Sezóna na plovárně začne poslední červnový týden.

autor: kop
Spustit audio