V Trusnově se rodí herci i vrcholoví sportovci. Dávají do toho srdce

26. listopad 2023

Do Trusnova můžete vyrazit nejen za přírodou, ale hlavně za historií a kulturou. Kromě nedaleké stráně, na které rostou ohrožené druhy rostlin, tam totiž stojí za návštěvu také Staročeské muzeum. Na jaře tam turisty lákalo ochotnické divadlo s představením Dařbuján a Pandrhola. Místní rodák navíc nově získal titul mistra světa v nohejbale.

Název obce pravděpodobně vznikl v době války mezi českým a švábským vojskem, ke které došlo v roce 1308 nedaleko Trusnova. Ranění se pak trousili po okolí, a právě to troušení dalo vzniknout jménu obce. „Přesný název zní Trusnov, ale dřív se to jmenovalo Trusínov. V době Marie Terezie nějaký úředník udělal chybu a vznikl z toho dnešní název,“ popisuje starosta Milan Friml.

V Trusnově sice žije jen něco málo přes dvě stě obyvatel, jejich aktivity ale obec proslavily po celé republice. Třeba manželé Kudrnovi v jejich Staročeském muzeu nabízí autentický pohled do života našich předků. Využili místní chalupu, kterou zařídili do předválečného období.

Návštěvníci se do muzea můžou přijít podívat na funkční pec a tradiční vybavení kuchyně, ale také na ukázku dílny se starým nářadím. „Je tady od všeho něco. Na této chalupě se toho hodně zachovalo, za což jsem byl rád, to byl můj sen. Přidal jsem k tomu moji sbírku a krásně se to tady zaplnilo,“ pochvaluje si majitel muzea Josef Kudrna.

Mistři v divadle i nohejbale

Letos na jaře v Trusnově přivítali skoro tři tisíce návštěvníků, kteří se přijeli podívat na vystoupení místního ochotnického divadla. Na něm se podílela velká část obyvatel. „To naše ochotnické divadlo se obnovilo po několika letech. Působilo v době předválečné a částečně i v době poválečné do 50. let,“ vysvětluje starosta.

Pro Kudrnovi je Staročeské muzeum srdeční záležitostí

S obnovením divadla přišli manželé Kudrnovi, kteří v roce 2009 navrhli hru Děvče z hor. Od té doby ochotníci zahráli několik představení. Zájem o letošní hru Dařbuján a Pandrhola byl tak velký, že nestačila kapacita míst. „Sál byl vždycky úplně plný, museli jsme přidávat židle. Lidi se tam opravdu mačkali, ale byl obrovský úspěch,“ usmívá se autorka hry Jitka Kudrnová.

S představením pomáhal i rodák Marek Vojtíšek, který do Trusnova přinesl nejnovější úspěch. Stal se totiž mistrem světa v nohejbale v kategorii do 21 let. „Měl jsem slzy v očích. Přijížděl jsem a čekalo na mě třicet lidí před bránou. Bylo to moc hezké,“ popisuje návrat domů po zápase.

Kam až je možné dojít lesem z Trusnova? Jak se dřív mlel mák? A jaké zajímavosti skrývá pamětní kniha z roku 1927? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio