V Ústí nad Orlicí ušetří lidé, kteří budou v domácnosti třídit odpad

20. prosinec 2015
Sezemice - odpad (2)

Příští rok budou moci lidé v Ústí nad Orlicí ušetřit na poplatku za svoz odpadu. Zastupitelé totiž schválili novou vyhlášku, která zavádí slevy za vytříděný odpad.

Zájemci se zaregistrují do systému, dostanou pytle s čárovými kódy a za každý plný získají slevu. Ročně budou moci ušetřit až 200 korun na osobu.

„Já vím, že v Letohradě něco takového je. Tam mají pytle a pak dostanou slevu. Když už to třídíme, tak proč ne i tady. Možná by to donutilo i další lidi,“ říká paní Duchoňová.

Pan Milan bydlí v Letohradě, kde už systém několik let funguje: „Někdo, kdo pečlivě třídí a dává tam to třeba týdně, tak v podstatě neplatí nic za odpady. Lidi to i nutí k tomu třídění alespoň trochu.“

Sleva 200 korun

„Dáváme určitý benefit, možnost uplatnit slevu za třídění odpadu. Je na každém poplatníkovi, aby se do tohoto systému zapojil a onu slevu získal. Ta sleva může být na jednoho poplatníka až ve výši 200 korun za rok,“ vysvětluje starosta Petr Hájek.

Čtěte také

Město sice zvedlo poplatek za svoz odpadu o 40 korun, proti tomu ale nabízí možnost získat slevu právě za třídění odpad.

„V tuto chvíli navrhujeme, že celý ten systém bude asi náročný, že i v průběhu času se může měnit. Budeme reagovat připomínky našich obyvatel. Na druhou stranu, jestli podobný systém dokáže fungovat v nedalekém Letohradu, proč by nemohl fingovat v Ústí nad Orlicí,“ dodává Hájek.

Nový bonusový systém za třídění odpadů by mohl začít fungovat příští rok v únoru.

autor: Zuzana Pecháčková
Spustit audio