V Žamberku vyhrál volby Jiří Dytrt, starostou už ale nebude

23. říjen 2018 20:35

V Žamberku vznikne staronová koalice tvořená Nezávislými s ODS, Žamberskou demokratickou koalicí a hnutím ANO.

Dohoda by měla být podepsána ve středu. Starostou však již nebude Jiří Dytrt (ODS), jehož uskupení volby vyhrálo a má pět mandátů, ale Oldřich Jedlička z ANO, které skončilo čtvrté a má čtyři zastupitele, řekl ČTK Dytrt.

Starosta nebude ani místostarostou

"Logicky by se to nabízelo, protože jsme vyhráli volby, ale koaliční jednání jsou vedena tak, že ANO ze čtvrté pozice chce starostu. V zájmu města, abychom to nekomplikovali, jsme na to přistoupili," uvedl Dytrt. Dosavadní starosta nezíská ani pozici místostarosty. Starostou byl kontinuálně dvě a půl volebního období, zastupitelem je od roku 1994.

Dytrt nechce těsnou většinu

Volby v Žamberku vyhráli Nezávislí s podporou ODS, za téměř 24 procent hlasů získali pět zastupitelů z 21 stejně jako druhá Koalice nezávislých a STAN s podporou Pirátů. ANO a Žamberská demokratická koalice mají po čtyřech křeslech, po jednom připadne lidovcům, ČSSD a SPD. "Řekl jsem, že půjdu do koalice, která bude silná, a že to nechci dělat s jedenácti zastupiteli. Nevíte, jestli někdo neonemocní a jestli budete schopen věci prosadit nebo až zase za tři měsíce," dodal Dytrt. Ustavující jednání zastupitelstva se bude konat v pondělí 29. října v Divišově divadle.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související